Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

April 2009

Amsterdam | 6 mei 2009

Christenen in de politiek

Debat over waarden en idealen

Piet Hein Donner, Job Cohen, Bas de Gaay Fortman en Bernhard Reitsma debatteren over de vraag of christenen zich met de politiek kunnen bezighouden en op welke manier.

De standpunten in het debat:

Piet Hein Donner, minister van SZW in kabinet Balkenende en prominent CDA-lid: Vanuit de inspiratie van hun geloof leveren christenen een bijdrage aan de politiek en brengen daarbij, als dat te pas komt, hun inspiratie in. Vanuit hun geloofsinspiratie verbinden zij zich aan een partij waarin christelijke idealen voorop staan.

Bas de Gaay Fortman, oud-Tweede Kamerlid GroenLinks: Christenen leveren een bijdrage aan de politiek vanuit de inspiratie van hun geloof. Ze werken samen met anderen en omdat dat niet altijd binnen een christelijke partij is, hoeven beslissingen die zij in de politiek nemen ook niet direct aan het geloof te relateren

Job Cohen, burgemeester van Amsterdam en prominent PVDA-lid:

Religieus betrokken mensen dragen veel bij aan de samenleving door middel van verenigingen, giften en initiatieven. Job Cohen kent grote betekenis toe aan de functies van kerken, synagogen en moskeeën. Hij wil geen al te strakke scheiding tussen 'kerk' en staat.

Bernhard Reitsma, theoloog:
Politiek bedrijven betekent compromissen sluiten. Dat doet afbreuk aan de radicaliteit van het geloof en de helderheid van de kerk. Daarom moeten christenen niet als zodanig politieke verantwoordelijkheden op zich nemen.

Georganiseerd door VU podium en VISOR in samenwerking met het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA

Waar en wanneer?


Datum: Woensdag 6 mei

Tijd: 14.30-17.00 uur


Plaats: Amsterdam | Vrije Universiteit| Auditorium | De Boelelaan 1105

Toegang: Gratis toegang studenten en leden VU-Windesheim | overigen ¤ 7,50

Informatie/aanmelden

www.vupodium.nl

VU-podiumagenda

Op de hoogte blijven van ons programma-aanbod? Kijk dan op www.vupodium.nl en schrijf je in voor de digitale agenda.



Vrije Universiteit Amsterdam