Gemeente Enschede

Spannende speurtocht door de Bothoven en Stadsweide

Het dagboek van Aron

Op woensdag 6 mei wordt op de Oude Markt in Enschede een bijzonder beleefpad geopend. In de wijken Bothoven en Stadsweide is een spannende historische route gerealiseerd voor kinderen van 8 tot 14 jaar. De tocht begint bij de voormalige Joodse school in het smalle Stadsgravenstraatje. Wethouder Eric Helder heet om 13.30 uur de kinderen welkom bij de Oude Kerk en de kinderen ontvangen het prachtige speurboekje van Aron. Daarna gaan ze op pad met Lea en Jannes om te speuren naar historische geheimen uit het verleden. De speurtocht eindigt bij de Joodse Synagoge.

Op zoek naar de verdwenen bladzijde
"Aarzelend nader ik het donkere trapgat en begeef me naar de verboden zolderverdieping. Ik tref een opgewonden Lea aan. Op haar bleke wangen vertonen zich rode koontjes. Op de stoffige vloer ligt een boek. "Wat heb je daar?" vraag ik. "Een oud boek" fluistert ze. "Het is een oud Joods manuscript. Het dagboek van Aron".
Deze alinea uit een spannend verhaal vormt de start van een historische beleefroute door beide stadswijken. Het dagboek van Aron vertelt over twee hedendaagse kinderen die het oude dagboek van de Joodse Aron vinden. In zijn dagboek vertelt hij over een geheime schat. Op de laatste bladzijde van zijn dagboek onthult hij de plek waar deze schat verborgen ligt. Echter, deze bladzijde ontbreekt! Lea en Jannes besluiten op zoek te gaan naar de missende pagina en krijgen in het dagboek een eerste aanwijzing die hen leidt langs vele historische plekken zoals begraafplaatsen, oude villa's, de watertoren en het oude Sebastopol. Als alle opdrachten zijn uitgevoerd en de aanwijzingen zijn gevonden, dan zal de schat zich onthullen.... De eeuwenoude kaart met opdrachten en het verhaal zijn op diverse locaties in beide wijken en bij de VVV te verkrijgen.

Enschede Buitensporig
In opdracht van Stadsdeel Centrum ontwikkelde NatuurEducatie van de gemeente Enschede deze bijzondere speurtocht in het centrumgebied. "Het dagboek van Aron" is onderdeel van Enschede Buitensporig; het beleef- en beweegpaden netwerk dat alle wijken in Enschede gaat verbinden. Omdat de huidige cultuurpaden in het centrum zich vooral richten op volwassenen, worden cultuur en historie met "Het dagboek van Aron" nu ook toegankelijk gemaakt voor jeugdige wandelaars. De bijzondere oude plekken in de wijken het Bothoven, centrum en de Stadsweide zijn allemaal verwerkt in deze spannende speurtocht. Alle routes in stadsdeel Centrum zijn te bewonderen op www.enschedebuitensporig.nl

Geplaatst: 28 april 2009.

28 april 2009