Provincie Gelderland

Vergaderingen statencommissies op 6 en 13 mei 2009

Arnhem, 29 april 2009

Statencommissies vergaderen op 6 en 13 mei

Commissie Algemeen Bestuur en Financiën bespreekt samengaan Nuon met Vattenfall

De gebruikelijke maandelijkse vergaderingen van de vijf Statencommissies ter voorbereiding van de bijeenkomst van Provinciale Staten op woensdag 27 mei, vinden plaats op woensdag 13 mei. Op woensdag 6 mei komen de commissies Landelijk Gebied en Water (LGW) en Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu (RWM) bijeen in een extra gezamenlijke vergadering over de streekplanherziening herbegrenzing Ecologische Hoofdstructuur en de aanwijzing van zeer kwetsbare gebieden als bedoeld in de Wet ammoniak en veehouderij. Dit vindt plaats in de Statenzaal van het Huis der Provincie van 9.30 tot 12.00 uur. Ter voorbereiding op deze commissiebehandeling is er op 20 april een hoorzitting geweest waarop 50 personen een mening naar voren hebben gebracht.

In alle commissies komt op 13 mei de Beleidsrekening 2008 aan de orde, althans dat deel waar de betreffende commissie over gaat. De Beleidsrekening is de financiële verantwoording van het afgelopen jaar. De commissievergaderingen vinden plaats in het Huis der Provincie.

Commissie Landelijk Gebied en Water (LGW) Wijsmanzaal, 9.30 - 12.00 uur

Behalve de Beleidsrekening wordt ook gesproken over de Verbetering van de landbouwstructuur. De notitie die het college van GS aan de Staten hebben verzonden bevat antwoorden op ingediende schriftelijke vragen. Er wordt vooral ingegaan op verbetering van de landbouwstructuur door kavelruil. Met het beschikbare geld kan tot 2013 ongeveer 28.000 ha worden gerealiseerd.

Commissie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Milieu (RWM) Statenzaal, 9.30 - 12.00 uur

Nadat de Beleidsrekening is behandeld komen twee Statenvoorstellen aan bod: Coördinatie van besluiten voor het project Munnikenland (Ruimte voor de Rivier) en Omgevingsbeleid Luchtvaartterreinen Gelderland. Ook wordt gesproken over Windenergie en op verzoek van de SP over de stand van zaken vliegveld Wenningfeld. Munnikenland: door het vaststellen van een coördinatieregeling kunnen procedures voor besluiten binnen een project op elkaar worden afgestemd. Verschillende besluiten kunnen gelijktijdig in procedure gaan en als een geheel worden beschouwd. Luchtvaartterreinen: Gedeputeerde Staten vraagt aan PS om de notitie als richtinggevend beleidskader vast te stellen. Belangrijk onderdeel is het begrip geluidhinder en geluidnormering. Het gaat om de terreinen Teuge, Terlet en Malden. De beschikbare ruimte voor helikopterterreinen maakt ook onderdeel uit van het beleidskader.

Commissie Jeugd, Gezin, Zorg, Welzijn en Cultuur (JZC) Wijsmanzaal, 14.00 - 16.30 uur

Het te behandelen Statenvoorstel na de Beleidsrekening gaat over de Aanvraag erkenning Nedersaksisch. Ter kennisneming ligt in de commissie het Verzoek Investeringsbijdrage bibliotheekvoorziening kleine kernen. Nedersaksisch: GS stelt aan de Staten voor om het Nedersaksisch, de streektaal van Veluwe en Achterhoek, in te dienen voor erkenning onder deel III van het Europees Handvest voor regionale talen. Dat geeft een betere waarborg voor de continuïteit van de streektaal, een imago- en statusverbetering en een verplichte betere toegang tot Europese fondsen. De streektaal is nu onder deel II erkend.

Commissie Mobiliteit en Economische Zaken (MEZ) Statenzaal, 14.00 - 16.30 uur

De Tranche 2008 herstructurering bedrijventerreinen en de Cofinanciering van de tweede tender Pieken in de Delta 2008 komen na de Beleidsrekening als Statenvoorstellen aan de orde. Op verzoek van de CU wordt tevens gesproken over het Verbeterplan Regiotaxi Gelderland. Het onderwerp Veilige Fietspaden in Gelderland is geagendeerd op verzoek van CDA en PvdA. Ook de Tracéwetprocedure staat op de agenda. Tranche 2008 herstructurering: In dit voorstel wordt PS gevraagd in te stemmen met het beschikbaar stellen van ruim 6 miljoen euro voor de aanpak van verouderde bedrijventerreinen in Elburg, Putten, Zevenaar, Heumen, Nijmegen en Zaltbommel. Wanneer de Staten akkoord gaan worden de projecten nog dit jaar uitgevoerd. Uiterlijk 2012 moeten ze zijn afgerond. Pieken in de Delta: Als cofinanciering van twee projecten (GENGENAF: 2e generatie genomische analysetechnieken voor darm- en huidflora; en Health Ageing: medicijn- en voedingscomponenten om ouderdomsgerelateerde ziekten tegen te gaan) wordt aan PS gevraagd akkoord te gaan met een bedrag van ruim 2,3 miljoen euro.

Commissie Algemeen Bestuur en Financiën (ABF) Wijsmanzaal, 17.30 - 20.00 uur

Het belangrijkste agendapunt van de commissie ABF is de voorbereiding van de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders NV Nuon van 17 juni. Het gaat daarbij om het strategisch partnerschap tussen Nuon en het Zweedse Vattenfall. Ook komt het onderzoeksprogramma van de Commissie van Onderzoek aan de orde evenals de evaluatie van deze commissie.