Gemeente Alkmaar


Fototentoonstelling Meester in de Beperking

Het dagelijks leven van gehandicapten in beeld

---

In het Stadskantoor van Alkmaar opent de fototentoonstelling Meester in de beperking, een expositie over het dagelijks leven van mensen met een beperking. De tentoonstelling loopt vanaf 6 mei tot en met 28 mei en is te bezichtigen gedurende de openingstijden van de Publiekshal.

Ruim een op de tien mensen in Nederland heeft een handicap. In het maatschappelijk leven zijn zij echter niet in die verhouding vertegenwoordigd. Dit blijkt ondermeer op het werk, in het uitgaansleven en in de openbare ruimte.

"Waarom blijven mensen met een lichamelijke of visuele beperking in Nederland zo achter in de samenleving, terwijl hier toch zoveel voor hen geregeld is?", vroeg fotograaf Guido Haullussy zich af. Daarom portretteerde hij mensen met diverse aandoeningen (slechtziend, verlamd, spastisch of chronisch ziek) ondermeer in hun thuissituatie, op het werk of tijdens het sporten.

Haullussy brengt mensen met een beperking dichterbij en maakt de fysieke en sociale drempels zichtbaar, die hen in het dagelijks leven belemmeren. In zeven indringende fotoseries toont hij hun enorme veerkracht, optimisme en levenslust om in die omstandigheden een goed te kunnen leven. En houdt hij de 'gezonde' medemens een spiegel voor om hen daarbij te helpen.

"Vaak ligt het niet aan hun beperking of aan de voorzieningen maar aan de manier waarop wij 'gezonde' mensen in Nederland aankijken tegen of rekening houden met mensen met een beperking", concludeert hij.

Guido Haullussy richt zich met zijn fotografie voornamelijk op diversiteit in de samenleving. Eerder maakte hij reportages voor het Molukse magazine 'Marinjo' en voor Vluchtelingenwerk.

De fototentoonstelling 'Meester in de beperking' is een geproduceerd door buro voor kleurontwerp en styling Another Day in Paradise. Daarnaast hebben de internationaal bekende fotojournalist Geert van Kesteren, Edie Peters (o.m. hoofdredacteur van de website PhotoQ.nl en het fotoblad P/F) en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland meegewerkt.
29 april 2009