Minder vervuiling door sloopregeling

06/05/2009 09:29

Milieu Centraal

Utrecht 6 mei 2009 - De aangekondigde sloopregeling voor auto's zal voor minder vervuiling zorgen. Het slopen van een oude auto en die omruilen voor een jonger exemplaar levert tussen de 45 en 65 procent minder vervuiling op per gereden kilometer. Dit blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Het grootste effect is te halen bij het vervangen van oudere dieselauto's en bestelwagens. Juist deze auto's zorgen voor veel fijnstof en andere stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

De milieuwinst is afhankelijk van hoe oud de in te ruilen auto is en hoe nieuw de vervangende bolide. Uiteraard bestaan er (grote) verschillen in uitkomst tussen modellen, bouwjaren en grootteklassen. In de berekeningen van Milieu Centraal is ervan uitgegaan dat mensen een vergelijkbare auto kopen als zij hun oude wegdoen, en dat zij hun rijgedrag niet of nauwelijks aanpassen.

De gevolgen voor het milieu van het (vervroegd) recyclen van oude auto's en het (vervroegd) produceren van een nieuwe auto zijn meegerekend; door de sloopregeling gaat de consumptie van auto's immers sneller. Het gaat bij de sloop en productie van een auto om energieverbruik (CO2) en om schadelijke stoffen als fijnstof (PM 10), NOx, SO2 en VOS. Uit de berekeningen blijkt dat de voordelen van sloop veel groter zijn dan de nadelen.

Eigenaren van oudere auto's ontvangen 750 tot 1.750 euro als zij hun oude auto inruilen voor een nieuwere variant. Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de sloopregeling daadwerkelijk in gaat.





http://www.milieucentraal.nl




Milieu Centraal