Kind van de rekening: crisis ook vat op betaling alimentatie?

06/05/2009 09:30

Ravestein & Zwart

Aanvraag inningsverzoeken LBIO stijgt aanzienlijk

ROTTERDAM - Steeds meer mensen kunnen of willen de kinderalimentatie niet meer betalen, meldt het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Het aantal aanvragen om te helpen bij het innen van kinderalimentatie stijgt dit jaar op basis van de cijfers in de eerste vier maanden van 2009 met 20 procent. Verder signaleert het LBIO een stijging in het aantal gevallen waarbij meerdere schuldeisers betrokken zijn en moet het bureau steeds vaker ver grijpende maatregelen treffen om de betaling weer op gang te krijgen.

De afgelopen jaren was het aantal aanvragen bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen vrij stabiel: gemiddeld meldde bijna driekwart van de alimentatiegerechtigden zich omdat hun kinderalimentatie niet of onvoldoende werd betaald door hun ex-partner. Die trend is nu doorbroken. Op basis van de toename van het aantal aanvragen in de eerste vier maanden van 2009 verwacht het LBIO in 2009 circa 9.100 verzoeken om de betaling weer op gang te brengen. In 2006 en 2007 waren er ruim 7.500 verzoeken. De laatste twee maanden van 2008 lieten al een kleine stijging te zien; de teller kwam uiteindelijk op 7.706 staan. Die ontwikkeling lijkt in 2009 in een stroomversnelling te komen. Dit jaar verwacht het LBIO een toename van 20 procent. De stijging is waarschijnlijk het gevolg van de kredietcrisis.

Meer beslag

Verder verwacht het LBIO dit jaar meer moeite te gaan krijgen met het op gang krijgen van de betaling van kinderalimentatie. Voorheen lukte 't het bureau om in tweederde van de inningsverzoeken binnen twee maanden de betaling van de kinderalimentatie weer te starten, ondermeer door alimentatieplichtigen eerst nog de gelegenheid te geven de betalingsachterstand te voldoen zonder tussenkomst van het LBIO. Op grond van de ontwikkeling in de eerste vier maanden van 2009 verwacht het LBIO dat deze snelle bemiddeling nog maar in ruim de helft van de gevallen gaat lukken. Steeds vaker moet het LBIO de inning daadwerkelijk overnemen en overgaan tot maatregelen als loonbeslag of beslag op (on)roerende goederen. Het aantal loonbeslagen en het inzetten van de deurwaarder steeg in de eerste drie maanden zelfs met 30 procent.

Botsende belangen

Het LBIO merkt ook dat andere schulden toenemen. Als het LBIO loonbeslag of beslag op (on)roerende goederen heeft gelegd, melden andere schuldeisers zich vaker dan voorheen via een deurwaarder bij het LBIO. Het LBIO is dan verplicht het geld dat zij in eerste instantie ten behoeve van de kinderalimentatie heeft geïnd te delen met de andere schuldeisers. Kinderalimentatie is immers geen zogeheten 'preferente vordering' en heeft dus geen voorrang op andere schuldeisers. De toename van deze 'botsende beslagen' beloopt in het afgelopen halfjaar al ruim 25 procent. Door deze toename wordt de inning van kinderalimentatie vertraagd. Zeker bij gezinnen op bijstandsniveau kan dit tot schrijnende situaties leiden.

Over het LBIO

Mensen kunnen het LBIO inschakelen als de kinderalimentatie niet wordt betaald. De organisatie is dé specialist in Nederland voor het innen van alimentatie. Het LBIO ziet het innen als een maatschappelijk zeer belangrijke taak en heeft dan ook uitsluitend deskundige specialisten in dienst om deze taak uit te voeren. Het LBIO int niet alleen alimentatiebijdragen, maar ook ouderbijdragen jeugdzorg. Voor dit laatste stelt het LBIO ook de hoogte vast. Momenteel is bij de Eerste Kamer een wetsvoorstel in behandeling dat regelt dat het LBIO ook partneralimentatie kan gaan innen. Daarbij zal dan hetzelfde proces worden gevolgd als bij kinderalimentatie: eerst bemiddelen en als dat niet snel lukt, neemt het LBIO de inning over.





http://www.lbio.nl