PvdA Europees parlement


Europa weert zeehondenbont

6 mei 2009

Er komt een Europees verbod op de handel in zeehondenbont, daar zijn de Europese ministers en het Europees Parlement het over eens geworden. Al jaren riepen dierenrechten-organisaties en het Europees Parlement op om tot een verbod over te gaan. Jaarlijks worden er bij de jacht op zeehonden ongeveer 900.000 zeehonden gedood. Vooral de grootschalige jacht in Canada stuit in de hele wereld op verzet.

Pvda-europarlementarier Jan Cremers is blij met het verbod: "De jacht op zeehonden is niet alleen verschrikkelijk gruwelijk maar ook totaal nutteloos. We kunnen heel goed zonder zeehondenbont". Niet alleen bont maar ook andere producten gemaakt van zeehonden zoals oliën en vetten mogen niet in de Europese handel gebracht worden. In Nederland bestaat al sinds 2007 een verbod in de handel in zeehondenproducten.

Cremers denkt dat dit Europese verbod de jaarlijkse slachting in Canada kan voorkomen: 'We kunnen natuurlijk de Canadezen niet verbieden om te jagen, maar als we hun zeehondenbont gewoon niet meer kopen zal de jacht een stuk minder lucratief worden en dus vanzelf afnemen.'

In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie stond nog een ruime uitzondering voor producten van dieren die op 'fatsoenlijke' wijze afgemaakt werden. Volgens Cremers haalde deze uitzondering het hele verbod onderuit: "Hoe en wie zou dat gaan controleren?" Controle op deze grootschalige commerciële jacht, waarbij jaarlijks in een periode van 10 dagen 300.000 beesten worden afgemaakt, is onmogelijk. Veel dierenrechten organisaties zijn uitermate kritisch over de onwil van de Canadese overheid om toezicht te houden op de jacht.

Onder druk van het Europees Parlement is deze uitzondering uit het wetsvoorstel gehaald. Het laat nog wel ruimte over voor de zogeheten Inuit (Eskimo)-gemeenschappen om onder zeer strikte voorwaarden hun zeehondenproducten aan te bieden. Ook de zeer kleinschalige niet-commerciële jacht, om redenen van natuurbehoud, die in bepaalde Europese lidstaten plaatsvindt, zal wel ingeperkt maar niet verboden worden.