PvdA Europees parlement


Tankstations worden schoner

6 mei 2009

Vulpistolen van pompstations moeten in 2018 zijn uitgerust met een 'stofzuiger'-mechanisme om de schadelijke benzinedampen, die vrijkomen bij het tanken, direct op te zuigen. Die opgezogen dampen worden vervolgens in een ondergrondse tank opgeslagen. Daar heeft het Europees Parlement vandaag mee ingestemd. Hierover was eerder een akkoord bereikt met de Europese ministers.

PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey: "Deze maatregel is welkom want ze verbetert de luchtkwaliteit en vermindert de ozonvorming. Het Europees Parlement dringt al jarenlang aan op maatregelen om de bronnen van vervuiling aan te pakken."

Kleine pompstations in woonwijken moeten de techniek al eerder invoeren, vanwege de gezondheid van omwonenden. In Nederland zijn overigens niet veel meer van dit soort kleine stations te vinden.

De Telegraaf kopte vorige week dat het Europees Parlement automobilisten wil verplichten om voortaan te tanken met mondkapjes op. "Daar klopt niets van. Die zijn ook absoluut niet nodig", aldus Corbey.