PvdA Europees parlement


Voorstel werktijdenregeling wegtransport afgekeurd

6 mei 2009

Het Europees Parlement heeft vandaag niet ingestemd met een voorstel voor een nieuwe werktijdenregeling in de transportsector. De Europese ministers hadden het voorstel al wel goedgekeurd. Onder druk van de Europese sociaal-democraten kon het parlement niet akkoord gaan met de weigering van de ministers om het probleem van schijnzelfstandigheid in die sector aan te pakken.

PvdA-europarlemtariër Jan Cremers: "Er moet streng toegezien worden op de werktijden van chauffeurs en de schijnconstructies om sociale wetgeving te ontlopen moeten aangepakt worden." Volgens Cremers komt het in Europa te vaak voor dat chauffeurs officieel zelfstandige zijn, terwijl ze in feite gewoon één werkgever hebben.

Cremers had de Europese Commissie gevraagd wat ze van plan is te doen tegen die schijn-zelfstandigen. "De antwoorden daarop zijn onbevredigend", aldus Cremers. "Als bovendien ook de Europese ministers niets willen ondernemen tegen de inzet van schijn-zelfstandige chauffeurs, dan is het voorstel voor de PvdA niet aanvaardbaar.

Volgens de ministers moet dit probleem nationaal aangepakt worden, maar dan gaan ze toch volledig voorbij aan het internationale karakter van het wegtransport".

Cremers vindt de voorgestelde herziening van de werktijdenregeling onvoldoende doordacht en tegenstrijdig. Al eerder wees ook de verantwoordelijke commissie in het Europees Parlement het voorstel af.

"De Europese Commissie en ministers zouden juist de ambitie moeten tonen om de naleving te verbeteren. Dat kan alleen als ook schijn-zelfstandige bestuurders onder de regeling vallen."

Volgens de Europese Commissie wordt de huidige werktijdenregeling in de transportsector niet goed nageleefd en dit leidt tot concurrentieverstoring en tot verwaarlozing van de veiligheid en gezondheid van chauffeurs en andere weggebruikers. "Een slechte naleving van de huidige wetgeving mag geen reden zijn om de regels, die de verkeersveiligheid van iedereen dienen, te versoepelen", zo vindt Cremers.

Cremers hoopt dat de Europese Commissie snel met een nieuw voorstel komt dat recht doet aan de wensen van het Europees Parlement.