Gemeente Coevorden

5.000 gratis energieboxen uitgedeeld in Drenthe

Zo'n 5.000 Drentse huishoudens in de provincie Drenthe ontvingen de afgelopen twee jaar een gratis energiebox. Hiermee komt een einde aan de succesvolle actie `Slim verbruik = schoon verdiend' van tien gemeenten, de provincie, wooncorporaties in Drenthe, Rendo Energieservice, Essent en Workprofiler. In de gemeente Coevorden zijn 650 energieboxen uitgereikt.

Persoonlijk bespaaradvies

Drentse huishoudens met een minimuminkomen in de deelnemende gemeenten werden uitgenodigd zich aan te melden voor een gratis energiebox. Energieadviseurs kwamen langs de deur met de box ter waarde van EUR 50,-. Ze gaven persoonlijk advies over hoe je eenvoudig energie kunt besparen in huis. De inhoud van de box, o.a. spaarlampen, tochtstrips en waterbespaarders, kan gemiddeld EUR 150,- op de energierekening besparen.

Minder CO2-uitstoot

Soms kunnen eenvoudige aanpassingen al een grote bijdrage leveren aan het verminderen van energieverbruik. Door bijvoorbeeld de verwarming één graad lager te zetten, kun je zeven procent op het energiegebruik besparen. Niet alleen goed voor de eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. De tips zorgen namelijk ook voor minder uitstoot van het broeikasgas CO2.

Werkervaring voor werkzoekenden

Voor dit project zijn dertien (langdurig) werkzoekenden omgeschoold tot energieadviseur. Zij hebben nuttige werkervaring opgedaan, die van pas kan komen om terug te keren op de arbeidsmarkt. Vier adviseurs hebben op deze manier een betaalde baan gekregen of lopen stage. Voor een aantal adviseurs wordt nog gezocht naar een passende functie.

Wethouder Truus Pot: "Via dit project hebben we 650 huishoudens een handje kunnen helpen in hun uitgavenpatroon. Mensen met een minimuminkomen moeten namelijk ook mee kunnen doen in de samenleving. Tevens zet de gemeente Coevorden zich sterk in om mensen die al lang aan de kant staan aan een betaalde baan te helpen. Dat bereiken we indirect door te investeren in de stad en heel direct met projecten als deze." Het project werd mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VROM.