Gemeente Heusden


Ontwikkeling Poort van Heusden wordt op 4 mei in de markt gezet 1 mei 2009
Monument voor veteranen in Heusden 1 mei 2009
Ontwikkeling Poort van Heusden wordt op 4 mei in de markt gezet

Op dinsdag 28 april 2009 heeft het college van de gemeente Heusden besloten de ontwikkeling van de Poort van Heusden in de markt te zetten door middel van een gebiedsconcessie. De aanbesteding wordt op 4 mei 2009 gepubliceerd op de website voor Europese aanbestedingen http://ted.europa.eu/. De door de gemeenteraad van Heusden in maart 2009 vastgestelde `Gebiedsvisie/programma van eisen Poort van Heusden' vormt de basis voor deze gebiedsconcessie.

Gebiedsconcessie

De keuze voor een gebiedsconcessie voor de Poort van Heusden heeft twee redenen. Aan de ene kant wil de gemeente de concessiehouder zoveel mogelijk de ruimte geven om het gebied naar eigen projectmatig en commercieel inzicht te ontwikkelen. Aan de andere kant wil de gemeente de gebiedsontwikkeling op bepaalde punten kunnen sturen op inhoud en randvoorwaarden. Een concessieovereenkomst maakt het mogelijk deze balans te definiëren en vast te leggen.

Procedure

Tot 25 juni 2009 kunnen geïnteresseerde partijen zich aanmelden voor de aanbesteding. De gemeente ontvangt en beoordeelt de verzoeken tot deelneming aan de hand van selectiecriteria (uitsluitingscriteria, minimumeisen en referentieprojecten). Daaruit worden 5 deelnemers geselecteerd die worden verzocht om een `Visie voor de gebiedsontwikkeling Poort van Heusden' op te stellen. Daarna selecteert de gemeente 3 deelnemers, van wie de visie het beste aansluit bij de Gebiedsvisie/Programma van Eisen. Met deze 3 deelnemers worden dialooggesprekken gehouden. De deelnemers maken projectvoorstellen op die de gemeente gaat beoordelen. Eind december 2009 wil de gemeente de gebiedsconcessie gunnen aan de partij met het beste projectvoorstel.

Website

Vanaf maandag 4 mei 2009 zal de website www.poortvanheusden.nl online gaan. Op deze website vindt u informatie over de planning, de gebiedsvisie en het gebied.

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerde partijen contact opnemen met dhr. O. van Limburg, gemeente Heusden, telefoon: +31 (0) 73 513 1789, e-mail: poortvanheusden@heusden.nl.
Geplaatst op: 1 mei 2009
Monument voor veteranen in Heusden

Het college van Heusden heeft besloten een monument op te richten voor de veteranen die in Heusden wonen.

In de gemeente Heusden wonen zo'n 160 personen die ooit als militair zijn ingezet bij missies in het buitenland. Een aantal van hen is actief geweest in voormalig Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en Korea. Sommigen hebben nog niet zo lang geleden gediend in landen als Bosnië, Libanon en Afghanistan.

Erkenning

Net als velen vindt de gemeente Heusden dat deze veteranen erkenning en herkenning verdienen. Om daaraan inhoud te geven hield de gemeente eind vorig jaar al een bijeenkomst met de Heusden veteranen. Tijdens die bijeenkomst kwam onder meer de behoefte aan herdenkingsmonument naar voren.

Het besluit van het college kwam in een stroomversnelling nadat familie Van Delft uit Drunen het verzoek indiende om een straat naar de in 1948 gesneuvelde Cees van Delft te vernoemen. Van Delft kwam om het leven tijdens zijn uitzending naar voormalig Nederlands-Indië. Door een monument op te richten wordt volgens het college niet alleen Cees van Delft herdacht, maar ook al die anderen die als militair naar het buitenland zijn uitgezonden.

Overleg
Hoe het monument er uit komt te zien en waar het precies komt te staan, is nog niet bekend. De gemeente wil daarvoor overleggen met de Heusdense veteranen.
Geplaatst op: 1 mei 2009