Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum / Eindhoven - 6 mei 2009

Edison Jazz Oeuvreprijs 2009 voor Dianne Reeves

De Amerikaanse zangeres Dianne Reeves is de winnaar van de Edison Jazz Oeuvreprijs 2009. De prestigieuze prijs wordt in het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven uitgereikt op 18 november. De 52-jarige Dianne Reeves komt de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen.

De zangeres uit het Amerikaanse Detroit maakt al ruim 30 jaar albums die telkens weer een verrassend geluid laten horen. Ze groeide op met de muziek van Ella Fitzgerald en Billie Holiday maar haar voornaamste inspiratiebron is nog altijd Sarah Vaughan. Op cd maar ook live weet deze rasentertainer wereldwijd altijd de juiste snaar te raken. De nicht van toetsenman George Duke werd in het begin van haar loopbaan begeleid door trompettist Clark Terry en ontwikkelde daarna een bloeiende solocarrière. Met 4 Grammy's op haar naam hoort Reeves tot de absolute top van de vocale jazz. Dat bewijst ook haar laatste album Today Will Be A Good Day dat vorig jaar uitkwam en vol staat met hartverwarmende en altijd innovatieve jazz, funk en soul.

Uitreiking
Op woensdag 18 november vindt de uitreiking plaats tijdens de Edison Jazz/World in Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven. Dianne Reeves treedt op samen met het Metropole Orkest, evenals de winnaars van de overige categorieën van de Edison prijzen. De kaartverkoop van het evenement start op 10 mei via het ticketbureau van het Muziekcentrum Frits Philips, telefoon 040-244.20.20.

Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland. Sinds 1960 wordt deze onderscheiding voor "geluidsdragers van bijzondere kwaliteit" uitgereikt. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison award bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d'Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. De Edison Pop, de Edison Klassiek en de Edison Jazz/World.

()