Gemeente Soest

.

Houd de woonomgeving schoon van hondenpoep

06 mei

De hond is voor veel mensen het favoriete huisdier. Bij het uitlaten worden ook andere mensen met de hond geconfronteerd. Niet iedereen vindt dat even prettig.

Wanneer geklaagd wordt over honden, heeft dat bijna altijd te maken met poep op de stoep, langdurig blaffen, of loslopende honden.

"Poep op de stoep" blijkt ook in Soest ergernis nummer één te zijn, net als in de rest van Nederland. Maar ook de overlast van hondenpoep op speelterreinen, schoolpleinen en in winkelcentra is een groot probleem. Bij elk wijkbezoek door het College van Burgemeester en Wethouders wordt dat gemeld door bewoners.

Regels voor uitlaten

De gemeente Soest heeft dan ook regels vastgesteld voor het uitlaten van honden en deze regels zijn opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

In de bebouwde kom van Soest zijn losloopterreinen en uitlaatterreinen aangelegd waar de hond kan worden uitgelaten. Losloopterreinen zijn de enige gebieden waar honden mogen loslopen.

Op uitlaatterreinen moet men zijn of haar hond aangelijnd uitlaten. Op beide terreinen mag de poep blijven liggen en een bord geeft dit aan. De gemeente zorgt dan wel voor het opruimen van de poep.

Buiten de uitlaat- en losloopterreinen moet de hondenpoep zelf worden opgeruimd. De hondenbezitter is verplicht een schepje of zakje bij zich te dragen voor het opruimen.

Buiten de bebouwde kom mogen honden aangelijnd worden uitgelaten en mag de hondenpoep blijven liggen.
Daarnaast zijn er gebieden waar honden niet welkom zijn. Bij speelplaatsen, scholen en winkelcentra staan roodomrande borden met de tekst "verboden voor honden".

Vaak krijgt de gemeente het verzoek om bijvoorbeeld op een grasveld een bordje `verboden voor honden' te plaatsen. Als het niet gaat om een speelplaats, school of winkelcentrum, wordt het verzoek afgewezen. Honden mogen immers op alle andere plaatsen komen en worden uitgelaten. De eigenaar van de hond heeft echter wel de plicht om de uitwerpselen van de hond op te ruimen. Er geldt dus zowel de plicht tot aanlijnen als opruimen.

Uitlaatkaart

De uitlaatvoorzieningen zijn aangegeven op een speciale hondenuitlaatkaart voor Soest. Hier staan ook de regels in voor het uitlaten van de hond.
Momenteel wordt deze kaart vernieuwd. Mutaties in de uitlaatvoorzieningen, maar ook wijzigingen ten aanzien van speelterreinen, scholen en winkelcentra worden hierbij verwerkt. De vernieuwde kaart zal in ieder geval verspreid worden onder alle geregistreerde hondenbezitters in Soest.

Depodogs

In de wijk 't Hart-Soestdijk is in 2008 een proef geweest met speciale afvalbakken met zakjes voor de hondenpoep (Depodogs). Uit een evaluatie van deze proef moet blijken of afvalbakken met een zakjesdispenser een daadwerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het schoner worden en houden van woonomgeving.

Verminderd de overlast van hondenpoep op de stoep inderdaad met de plaatsing van deze speciale afvalbakken, dan wordt bekeken of het in andere delen van Soest ook gewenst is deze aanvullende voorzieningen te plaatsen.

Actiedagen

Politiesurveillanten en BOA's zijn ondermeer belast met het toezicht houden op het naleven van de regels voor het uitlaten van honden. Dagelijks richten zij zich op het controleren van de aanlijnplicht en opruimplicht. Voor dit jaar staan vier regionale actiedagen gepland, waarbij de politie in het buitengebied extra gaat controleren op het naleven van allerhande regels met betrekking tot de leefbaarheid. Dus ook extra toezicht op het loslopen van honden.

Mochten inwoners weten wie zijn of haar hond bij hun op de stoep of grasveld uitlaat, dan kunnen zij die hondenbezitter daarop altijd aanspreken en vragen naar een uitlaat- of losloopterrein te gaan of de poep op te ruimen.

Mocht hieraan geen gehoor worden gegeven, dan kunnen inwoners via het Meldpunt Woonomgeving, telefoonnummer 035-6093666 extra toezicht vragen.