FloraHolland


Bolbloemenbericht week 18

FLORAHOLLAND (6 mei 2009) - Een week met slechts vier veildagen en een voor veel producten redelijke prijsvorming. Maar wanneer we in ogenschouw nemen dat we ons in de aanloop naar Moederdag bevinden is het prijsniveau te laag. Nu werden 49 miljoen bolbloemen concernbreed vermarkt voor EUR 0,17 en hoewel dat 3 centen beter is dan de week ervoor, is het maar liefst een stuiver lager dan vorig jaar. Er zijn bijna 30 procent minder bloemen aangevoerd dan vorige week en ten opzichte van vorig jaar 5 procent meer. Te warm, veel consumenten met vrije dagen in eigen land én in de landen om ons heen door Koninginnedag, Labourday, Bank Holiday en andere vakanties, bepaalden de markt meer dan Moederdag.
Het houdt dus allemaal niet over, al werden sommige producten fors duurder. De prijzen komen bij de meeste productgroepen echter van een zeer bedenkelijk niveau en er zit nog steeds een gat tussen de huidige en rendabele opbrengsten.
In de komende week (week 19) moeten alle bloemen wel flink duurder worden. Ook ten opzichte van vorig jaar zou dat voor de bloemenafzet positiever moeten uitpakken, omdat toen deze feestdag in het Pinksterweekeinde viel en veel moeders toen -zonder bloemen- op vakantie waren. Nu is iedereen weer thuis na een vakantieperiode en hopelijk valt dat gunstig uit voor de bloemenafzet. Dat zullen we echter vooral pas merken in de week na de Moederdag, wanneer zal blijken of er daadwerkelijk goed verkocht is. Op het moment van schrijven swingen de prijzen allerminst de pan uit en dat is zorgelijk zo middenin in de Moederdagweek. Na Moederdag komen we langzamerhand weer richting de laatste schooldagen en eindexamens. Altijd mooie gelegenheden om in verschillende landen voor een bloemenverkoopimpuls te zorgen.

Tulpen:
Het seizoen loopt hard ten einde en dat is maar goed ook. Het is al weken te warm voor een goede tulpenafzet in geheel West Europa. Nu werden 25 miljoen tulpen aangevoerd en dat was 40 procent minder dan de week ervoor. De prijsvorming stagneerde op een klein dubbeltje gemiddeld en daarmee een stuiver lager dan vorig seizoen. Toen was de staart van het seizoen zeer lucratief, maar de eerlijkheid gebied te stellen dat dàt een grotere uitzondering was dan de huidige situatie. De pluktulpen hebben een betrekkelijk kort seizoen gekend. De aanvoer daalde tot concernbreed ruim 1 miljoen stuks en die maakten gemiddeld ruim EUR 0,06. In Rijnsburg kwam de middenprijs voor de tulpen ten opzichte van week 17 ongeveer EUR 0,02 hoger uit op EUR 0,086. Daarbij was de aanvoer een flink stuk minder. Een enkele uitschieter was `Dreamland' waarvoor EUR 0,31 werd betaald. Ook `Silentia' werd met EUR 0,17 nog vrij aardig gewaardeerd.

Lelies:
De lelies kenden een nagenoeg identieke prijsvorming aan de voorgaande week en dat zegt genoeg over de matige impuls vanuit de naderende Moederdag. Juist deze productgroep reageert normaliter altijd wat eerder op naderende bloemenfeestdagen. Het totale lelieaanbod lag met een veildag minder op vrijwel hetzelfde niveau van bijna 5,5 miljoen stuks concernbreed. Dat is ongeveer 20 procent lager dan vorig seizoen, terwijl de prijzen desondanks een paar centen lager liggen. Mineur is de beste omschrijving.
FloraHolland Naaldwijk zag tot Koninginnedag de aanvoer en de prijzen redelijk stabiel. Vrijdag begon de inkoop voor de Moederdag, met als resultaat stijgende prijzen. De Aziaten liepen op van maandag EUR 0,36 naar vrijdag EUR 0,39. De LA's scoorden ook goed van EUR 0,33 naar EUR 0,37. De Longiflorum daalden in stuks deze week, maar stegen in prijs van EUR 0,47 naar EUR 0,49 op vrijdag. De Oriëntals daalden 100.000 stelen naar 730.000 stuks. De prijzen stegen van EUR 0,74 naar EUR 0,77. Het lichtere slag ging voor goede prijzen van de hand. Bij FloraHolland Aalsmeer lieten de Oriëntals een aanvoer zien die een fractie hoger lag dan verleden jaar. De gemiddelde prijzen lagen nu tussen de 6 en ruim 7 dubbeltjes in de grote partijen. In vergelijking met vorig jaar zouden de gemiddelde prijzen nog wel een stuk omhoog kunnen. Deze lag toen tussen de EUR 0,74 en EUR 0,92. Wit deed het over het over het algemeen redelijk goed, de aanvoer van `Helvetia' lag vooral op vrijdag behoorlijk hoog. Soorten als zware `Rio Blanco' en `Universe' liepen terug in aantallen en dat kwam de prijsvorming ten goede: prijzen tot boven de 2 euro! `Siberia' daarentegen had het deze week een stuk moeilijker met de prijsvorming. Ook deze week stonden er weer veel gele Oriëntals en dat bleef druk geven op de prijzen. De aanvoer van `Sorbonne' is ver terug gevallen. `Merostar' bleef het moeilijk houden met de prijsvorming, terwijl `Willeke Alberti' met name op vrijdag fors betere prijzen wist te realiseren. De aanvoer van Longiflorum lag deze week ruim 20 procent hoger dan de week ervoor én ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde prijzen kwamen nu uit rond de EUR 0,43 en dat was vorig jaar een dubbeltje beter. De aanvoer van roze cultivars lijkt langzamerhand wat toe te nemen, met name `Pink Heaven' en `Kariba' uit de Sensation-lijn. Witte cultivars brachten deze week maximaal rond de EUR 0,70 op, evenals de roze cultivars.
De aanvoer in de veilgroep LA/Aziaat lag deze week nagenoeg gelijk aan verleden jaar en verleden week. Ook de gemiddelde prijzen lagen deze week met prijzen tussen EUR 0,31 en EUR 0,41 gelijk aan verleden jaar. Oranje werd nu goed gewaardeerd met prijzen tot boven de 7 dubbeltjes. Ook roze en geel lieten in de loop van deze week een redelijk herstel in prijs zien. De andere kleuren bleven ongeveer op hetzelfde prijsniveau hangen.
In Rijnsburg liepen de lelieprijzen aardig op waarbij op vrijdag de middenprijzen over de gehele linie ongeveer 20 procent hoger lagen dan op dinsdag en woensdag. Bij de Oriëntal-hybriden was er behoorlijk wat aanvoer van `Robina'. Deze waren verkrijgbaar vanaf gemiddeld EUR 0,55 voor de lichtere sortering tot EUR 1,20 voor de zwaardere sorteringen. `Nova Zembla' en `Caroline Tensen' werden het best betaald. Voor de zware sorteringen werd gemiddeld EUR 1,50 neergeteld. Longiflorum bleef de hele week redelijk stabiel. Met middenprijzen van ruim 4 dubbeltjes tot 5 dubbeltjes op vrijdag. Bij de Aziaten en LA-hybriden blijft vooral de prijsvorming bij de LA's achter, want met EUR 0,29 bleef de middenprijs op het niveau van de afgelopen weken. De Aziaten daarentegen zaten wel in de lift met de prijsvorming. `Landini' werd met EUR 0,82 het best betaald, maar ook `Heraklion' werd met ruim 5 dubbeltjes goed betaald.

Amaryllissen:
Het aanbod van amaryllis zakte tot onder de 200.000 stelen en daarmee richting het niveau van twee jaar geleden. De prijzen doen het er goed op, want met EUR 0,68 gemiddeld is dat bijna 20 centen beter dan vorige week, een dubbeltje hoger dan vorig jaar en drie stuivers meer dan het seizoen daarvoor. In Aalsmeer liet de amaryllis deze week met gemiddelde prijzen tussen EUR 0,70 en EUR 0,84 per steel wat verder herstel zien. De aanvoer lag ongeveer gelijk aan verleden jaar en de prijzen komen inmiddels bij die van toen in de buurt.

Irissen:
De irisaanvoer daalde naar 1,7 miljoen stuks en daarmee lag het dagelijkse aanbod op hetzelfde niveau als de voorgaande week. Naar het eind van de week werden ze duur met EUR 0,16 gemiddeld. De concernweekprijs kwam uit op EUR 0,11 en het is te hopen dat die stijgende lijn ook de komende week aanhoudt.

Hyacinten:
De hyacintenaanvoer daalde verder tot onder de 750.000 stuks en dus loopt het rampseizoen langzamerhand ten einde. De prijzen trokken iets aan naar een niveau van 3 stuivers gemiddeld. In Rijnsburg werden de hyacinten met EUR 0,13 wederom slecht betaald. Het blijft de laatste weken een loterij wat het gaat opbrengen. Slechts enkele cultivars steken er iets bovenuit. Zo brachten `Gypsy Queen' en `Top White' gemiddeld nog 2 dubbeltjes op.

Calla's:
De Calla-aanvoer stabiliseerde op bijna 2 miljoen stuks en met een veildag minder betekende dat dus een forse dagelijkse toename. Dat de prijzen een paar centen hoger uitkwamen geeft de burger moed. In het bijzonder op vrijdag trokken de prijzen best aan. FloraHolland Naaldwijk zag deze week ruim 560.000 stelen voor de klok komen met een middenprijs van EUR 0,43. Het is ten opzichte van dezelfde week vorig jaar een stijging in stuks van +22 procent. De middenprijs is hierdoor wel gezakt met bijna 2 dubbeltjes. De duurste cultivar deze week was `Captain Corona'. Er komt momenteel veel geel, wit en roze voor de klok en dit drukt de prijs een beetje bij deze kleuren.

Overige bolbloemen:
De ranonkelaanvoer halveerde bijna naar 1,7 miljoen stelen concernbreed. De prijzen stegen enkele centen tot 3 stuivers gemiddeld. Bijna 2 miljoen Ornithogalum deden EUR 0,17 door de week heen en dat is bij 10 procent aanvoerstijging ten opzichte van vorig jaar exact dezelfde prijs als toen. De eerste Dahlia's werden gesignaleerd in de aanvoer en een gemiddelde prijs van bijna een euro per steel voor een mooie partij `Karma Lagoon' is goed.