Gemeente Lingewaard


Eikenprocessierups gesignaleerd!

We hebben binnen de gemeente weer op meerdere plaatsen de eikenprocessierups gesign ekenprocessierups aleerd. Sinds enkele jaren komt in de gemeente Lingewaard de eikenprocessierups voor, dit jaar weer meer dan voorgaande jaren.

De haren van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de rups van de nachtvlinder. Het is een behaarde rups, die in de maanden mei, juni en juli op eikenbomen voorkomt. De rupsen trekken s nachts in groepen (vandaar de naam) op zoek naar voedsel: de eikenbladeren. Eikenbomen waar de eikenprocessierupsen in voorkomen zijn te herkennen aan de nesten op de stam of op dikke takken. Het zijn dichte, witte spinsels.

De brandharen van de rups vormen een gevaar voor de gezondheid: nadat iemand in contact is geweest met deze brandharen kunnen klachten ontstaan.

De brandharen zijn de pijlvormige haren die makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen kunnen binnendringen. De haartjes verspreiden zich o. a. met de wind of worden afgeschoten door de rups op het moment dat de rups aangeraakt wordt. De brandharen blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten aanwezig. Jaren later kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken.

Eikenprocessierups gezien?
Bewoners die eikenbomen signaleren waar de processierups in voorkomt, worden gevraagd dit bij de gemeente te melden. Op dit moment zijn wij bezig beleidsregels op te stellen hoe we in de toekomst om willen gaan met de eikenprocessierups en de bestrijding ervan.

Totdat er nieuw beleid is zijn wij als gemeente bereid om de kosten voor het verwijderen van de eikenprocessierups in een particuliere tuin te betalen als de boom over het openbaar gebied heen hangt of als de boom hinder geeft voor fietsers en voetgangers in het openbare gebied. Bedrijven en instellingen vallen buiten deze regeling. Indien u op uw eigen terrein te maken hebt met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur daarvoor een deskundig bedrijf in of vraag hierover advies bij de gemeente Lingewaard.

Eikenbomen waar de eikenprocessierupsen in voorkomen zijn te herkennen aan de nesten op de stam of op dikke takken. Het zijn dichte, witte spinsels. Rupsen kunnen gemeld worden via de servicelijn van de gemeente Lingewaard: 026 326 01 11 of stuur een e-mail naar gemeente@lingewaard.nl

De eikenprocessierupsen en hun nesten worden verwijderd door het gebruik van branders en/of speciale stofzuigers die de rupsen en hun nesten verbranden en/of wegzuigen.

eikenprocessierups

Meer informatie
Meer informatie over de eikenprocessierups en gezondheidsklachten is te vinden op: www.gelderland.nl en www.minvws.nl. Mensen kunnen ook contact opnemen met de GGD.

Bij gezondheidsklachten als gevolg van de eikenprocessierups wordt aangeraden de huisarts te consulteren.

Berenklauw gevaarlijke plant

Berenklauw

In Nederland kennen we twee soorten berenklauw, namelijk de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw. Voor beide soorten geldt: raak deze plant niet aan! Doet u dat wel, dan kunnen ernstige brandwonden ontstaan en in sommige gevallen zelfs blindheid.

De reuzenberenklauw is een plant van soms wel 5 meter hoog. De stengel kan wel 10 cm dik worden en hij heeft enorme bladeren. Hij heeft tussen juli en september witte bloemschermen, zo groot als een paraplu. De enorme bladeren zijn behaard en de stengel is roodgevlekt. De gewone berenklauw wordt slechts 2 meter hoog en heeft geen rode vlekken op de stengel. Berenklauwen komen voornamelijk voor in struikgewas langs spoorlijnen, in tuinen en bermen en bij speelplekken.

Brandwonden
Het sap van de berenklauw bevat een bijtende stof. In combinatie met de stralen van de zon reageert deze stof als een zuur en veroorzaakt ernstige brandwonden op de huid. Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken. Enkele uren later gaan die vlekken ontsteken met zwelling en blaarvorming als gevolg. Deze letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 á 2 weken. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan in sommige gevallen blindheid ontstaan.

Waarschuw kinderen
Heeft u een berenklauw in de tuin of ziet u er één in het openbare groen? Raak de plant niet aan en waarschuw ook de kinderen ervoor. Houdt er rekening mee dat het sap van een berenklauw dwars door kleding kan dringen. Wanneer u een berenklauw uit eigen tuin wilt verwijderen, draag dan beschermende kleding en handschoenen en kap hem bij de grond.

Berenklauw aangeraakt?
Heeft u onbedoeld toch een berenklauw aangeraakt? Volg dan deze richtlijnen:

- Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water
- Vermijd de zon gedurende een week

- Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is

Berenklauw gezien?
De gemeente is alert op de aanwezigheid van berenklauwen maar kan er één over het hoofd zien. Heeft u een berenklauw in het openbaar groen gezien? Bel dan de servicelijn van de gemeente Lingewaard (026 326 0111) of stuur een e-mail naar gemeente@lingewaard.nl. De gemeente zal dan beoordelen of de plant moet worden verwijderd. De volgende berenklauwen worden in ieder geval verwijderd:


- binnen 3 meter langs de openbare fiets- / voetpaden.


- binnen 3 meter langs de openbare weg.


- in of in de directe nabijheid van speelplekken.

Berenklauwen in een park, in het plantsoen of aan de slootkant en die enkele meters verwijderd zijn van de openbare weg of het fiets- / voetpad laten we staan en worden na een melding apart beoordeeld.

(Bron: Gemeente Arnhem)