Gemeente Langedijk


* Speech burgemeester Cornelisse

Speech burgemeester Cornelisse

06 mei 2009 -
Identiteit en vrijheid, het thema van de Dodenherdenking 2009

De schok van 30 april jl., de schok van 1940 - 1945, beide tastten, hoe verschillend ook, de vrijheid aan.

Bij de Dodenherdenking stilstaan; vanwege onze slachtoffers van toen. We herdenken hen, straks bij de plek die speciaal is opgericht; in een stilte van 2 minuten, die meer verbindt dan veel woorden kunnen doen.

Naast onze herdenking wil ik elke 4 mei, gebruiken om met woorden stil te staan bij wat wij kunnen doen aan het bestrijden van zaken die onze vrijheid bedreigen.

Wij zetten ons daarbij in vanuit onze samenleving die wij de moeite waard vinden. De moeite waard vinden omdat wij onze identiteit mede ontlenen aan die samenleving. Uw eigen identiteit en die van ons allemaal samen. En van beide, die individuele en die van volkeren, weten we dat identiteit een goede kant heeft en een gevaarlijke.

Er is namelijk sprake van verschillen tussen mensen en tussen volkeren. De vraag is of wij als mensen om kunnen gaan met andere meningen. Ik denk dat als we onzeker zijn onze eigen mening zullen trachten te beschermen door ons af te grenzen. Afscheiding, om een eigen cultuur veilig te stellen. Mensen met een eigen, vaste identiteit gebeurt zoiets niet; zij zullen het nieuwe ontmoeten terwijl ze hun eigen idee of mening behouden. Integratie in de goede zin van het woord. Wat geldt voor mensen, geldt ook voor volkeren; Europa als toenemend één, maar wel met behoud van de eigen identiteit; zo zien velen dat.

In de geschiedenis is identiteit misbruikt om mensen tegen elkaar op te zetten, bijvoorbeeld in de tweede wereldoorlog.

Religie en geloof spelen vaak een rol in conflicten; je komt daarmee anno 2009 ook aan de actualiteit in Nederland en veel andere landen. Kunnen wij het vele dat ons bindt in de verschillende geloofsrichtingen, steeds voorop zetten?? Daar ligt nog een opgave, die het waard is opgepakt te worden. M.i. door minder de theorie te benadrukken als wel de stellingname en bijdrage van het geloof in maatschappelijk opzicht, bij maatschappelijke opgaven. We vinden dan het gemeenschappelijke in identiteit.

Vrijheid, waaraan denkt u als eerste bij het begrip vrijheid? Als u de grens passeert zonder belemmeringen, als je je eigen leven kunt inrichten zoals je zelf wilt? Maar ook en misschien wel heel intensief als u zich beweegt in een groot en leeg landschap; daar voel je je vrij.

Terug naar waar we de meeste tijd doorbrengen: onze maatschappij. Regels die onze vrijheid inperken zijn er vele, maar ze garanderen anderen vrijheid. We moeten rekening met elkaar houden, dat kan niet anders. Maar het is wel nodig dat de overheid daarin veel regelt.

Teveel van het één is slecht voor het ander; zo ook bij identiteit en vrijheid.
Vrijheid kan bedreigend zijn voor identiteit evenals andersom. De ene identiteit kan bedreigend zijn voor de andere. Twee groepen voetbalfans, maar de verschillende clubs als legitimatie voor onverdraagzaamheid, het inperken van vrijheid.

De grondwet is een belangrijk instrument dat vrijheid en identiteit regelt; ook hier is er een actuele discussie in ons land, bijvoorbeeld vrijheid van mening en vrijheid van geloofsrichting. U zult die discussie wel kennen. De goede middenweg wordt hopelijk gevonden, waarbij de rechter uitspraken doet en we daarna weten waaraan we ons moeten houden. Maar de belangrijkste nieuwsmedia hebben vaak geen tijd voor de middenweg of de nuance; sommige politici helaas ook niet.

Begrippen als identiteit en vrijheid zijn vanuit het voorgaande zowel historisch als actueel te zien. Historisch als een waarschuwing; ken je geschiedenis! Maar kijk ook goed naar de huidige samenleving. Dat 4 mei herdenken daarin past, is voor mij duidelijk. Het 4 mei comité biedt een raamwerk met het Wilhelmus, de "last post", de kransen, de stilte.
Hoe meer mensen die stilte laten ontstaan, hoe meer mensen de verhalen over identiteit en vrede op zich kunnen laten inwerken. Destemeer zijn we dan bezig met de vrijheid van nu en de vrijheid van de toekomst!!

drs. J.F.N. Cornelisse, burgemeester van Langedijk

Meer informatie over de herdenking in Langedijk vindt u op de website www.langedijkherdenkt.nl