Gemeente Medemblik

51631 / 59547 51631

Nieuws

West-Friesland met Stoomtram en Fiets

Als in mei de bollenvelden felgekleurde stroken vormen tot de horizon, de lammetjes vrolijk blaten in de wei en de fruitbomen bloeien, gaat ook een nieuw fietsseizoen van start. Voor dit nieuwe seizoen is door Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en het Recreatieschap Westfriesland een reis per stoomtram gecombineerd met een afwisselende fietstocht van 37 kilometer om bezoekers te laten genieten van het moois dat West-Friesland te bieden heeft. Het Recreatieschap Westfriesland en de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik werken samen om de eeuwenoude stadjes, statige stolpboerderijen en het prachtige West-Friese landschap op de leukste manier te ontdekken per stoomtram en per fiets. De tocht start bij het tramstation van de Museumstoomtram op het pittoreske stationnetje van Hoorn. Met uw eigen (of gehuurde) fiets veilig ingeladen in de `fietsenwagen' reist u - als door de tijd - achter een echte historische stoomlocomotief in ongeveer anderhalf uur naar Medemblik.

Mooi West-Friesland
Vandaar start uw fietstocht terug naar Hoorn over het goed bewegwijzerde fietsroutenetwerk Noord-Kennemerland en West-Friesland voor een prachtige tocht van ongeveer 37 kilometer. U hoeft maar twee dingen te doen: het volgen van de borden die verwijzen naar de knooppuntennummers die samen de route vormen én onderweg te genieten. De route biedt u een grote variatie: niet alleen landschappelijk, maar ook cultureel en culinair valt er onderweg veel te zien en te beleven. U kunt ook uitstappen op het station van Twisk. De fietsroute is dan ongeveer 26 kilometer. Het is ook mogelijk de route in omgekeerde richting te volgen als u met de stoomtram van Medemblik naar Hoorn reist en vandaar terugfietst naar Medemblik.

Fietsroutenetwerk Noord-Kennemerland en West-Friesland Het fietsroutenetwerk Noord-Kennemerland en West-Friesland is in 2007 in samenwerking tussen de gemeenten uit Noord-Kennemerland en West-Friesland tot stand gekomen met subsidie van RES Halter in Balans en sponsoring door de Rabobank. Het fietsroutenetwerk beslaat van de Noordzee tot het IJsselmeer ongeveer 1300 kilometer en wordt beheerd door het Recreatieschap Westfriesland.

De plaatsen waar verschillende wegen elkaar kruisen, de keuzepunten in het fietsroutenetwerk, vormen de knooppunten. Elk knooppuntnummer is uniek. De afstanden tussen de knooppunten zijn op de informatiepanelen aangegeven; de panelen kunt u vinden op ieder knooppunt. U kunt zelf een route uitstippelen door van knooppunt naar knooppunt te fietsen, maar ook is het mogelijk vooraf een route samen te stellen op www.fietseninnoordholland.nl; de mogelijkheden zijn eindeloos. U vindt daar ook de fietsroute West-Friesland met Stoomtram en Fiets.

Meer informatie
Iedere dag dat de stoomtram rijdt kunt u met stoom op uw fiets door West-Friesland fietsen. Vanaf 1 mei tot en met 30 september kan dit dagelijks behalve op maandagen. Op de stoomtram is horeca aanwezig. Het tarief van een enkele reis volwassene voor `West-Friesland met Stoomtram en Fiets' bedraagt EUR 13,85 (inclusief EUR 2,60 voor het fietskaartje); de fietsroute over het fietsroutenetwerk terug naar Hoorn kost niets.

Houders van de Museumkaart reizen gratis. U kunt zelf uw fiets meenemen, maar deze kunnen ook worden gehuurd en ingeleverd bij het NS-station te Hoorn. Fietsen bij het NS-station zijn voor een dag te huren vanaf circa EUR 7,50. Hierbij dient wel een borg te worden betaald. Het station van de Museumstoomtram te Hoorn ligt naast dit NS-station aan het Transferium Parkeerterrein (aangegeven vanaf snelweg A7, adres: Van Dedemstraat 8, 1624 NN Hoorn).