NEN


ISO-norm psychologisch assessment in de maak

woensdag 6 mei 2009, 10:08

Er wordt op internationaal niveau een norm ontwikkeld voor psychologische assessments, die begin 2010 wordt gepubliceerd. Deze wereldwijde afspraak geeft praktische richtlijnen rondom de dienstverlening van deze assessments.

De norm - ISO/PC 230 - is daarmee van invloed op alle betrokkenen, waaronder testbureaus, organisatieadviesbureaus, opdrachtgevers, testuitgevers en personen die getest zullen worden. Deze norm helpt bij het uitzetten van de opdracht, de keuze van het adviesbureau en de uitvoering. Het gaat in op belangrijke zaken als het inzien van adviezen en het bewaren van gegevens. In de zomer van 2009 wordt de ontwerpnorm gepubliceerd en zijn alle geĂŻnteresseerden uitgenodigd om het concept van commentaar te voorzien.

Psychologisch onderzoek
In Nederland ondergaan per jaar enige honderdduizenden mensen een psychologisch onderzoek, als onderdeel van een sollicitatieprocedure of van loopbaanontwikkeling. Naast vragenlijsten wordt gebruik gemaakt van rollenspellen, opdrachten en casussen.
De in ontwikkelen zijnde ISO-norm voor Psychological Assessment Services is onder meer gericht op:

* assessment-planning

* selectie, integratie, implementatie en evaluatie van assessment-procedures

* interpretatie van de assessment-resultaten en oordeelsvorming
* vereisten van de kwalificatie van degene die assessments uitvoert.

Platform
Nationaal platform: NEN-normcommissie 302 230 'Psychological Assessment'
Mondiaal platform: ISO/TC 230 Project Committee 'Psychological Assessment'

Downloads en links
Klik hier voor het NEN Commissieplan
ISO Business Plan (openbare versie nog niet beschikbaar) ISO Werkprogramma (openbare versie nog niet beschikbaar) Klik hier voor het NEN Haalbaarheidsonderzoek 'Psychological Assessment Services'.

U kunt zich via e-mail bij NEN-Arbeid (arbeid@nen.nl) vrijblijvend opgeven, zodat wij u op de hoogte kunnen houden van de voortgang van deze norm.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Arbomail (Publicatie)