NEN


Riggingplan en onderhoud en inspectie van hijs- en hefmiddelen

woensdag 6 mei 2009, 10:33

Bij NEN zijn twee nieuwe delen gepubliceerd van de NPR 8020 'Evenementen - Hijs- en heftechniek'. Het gaat om de publicatie voor commentaar van ontwerp deel 13: Riggingplan ('rigging plot') en de definitieve versie van deel 14: Onderhoud en inspectie.

Ontwerp NPR 8020-13 geeft aanbevelingen voor de inhoud en de grafische weergave van het riggingplan. Zo'n plan is noodzakelijk voor het veilig gebruik van hijs- en hefmiddelen in de evenementensector. In deze sector worden regelmatig verlichting- en geluidapparatuur, decors en dergelijke, met hijsmiddelen in de kap- of dakconstructie van een bestaand gebouw gehangen, om daar een evenement te kunnen laten plaatsvinden. Het riggingplan beschrijft de plaatsing, het type en de belasting van de hijsmiddelen, evenals de inwerking op de bouwconstructie. Het riggingplan is onderverdeeld in het hijspuntenplan, het sprongenplan, het trussplan en het kabelplan.

Commentaar
Tot 1 juli 2009 kan commentaar worden ingediend op ontwerp-NPR 8020-13.

In de NPR 8020-14 zijn vijf acties aangegeven voor het in veilige staat houden van hijs- en hefmiddelen, zoals controle vóór eerste ingebruikname, controle voor elk gebruik, inspectie, keuring en onderhoud. Om aan te geven welke acties van toepassing zijn op welk hijs- of hefmiddel, is een onderverdeling gemaakt:
* hijswerktuigen - onder meer takels en trekken
* hefwerktuigen - waaronder groundsupports en opwindstatieven
* hijsgereedschappen - zoals staalkabelstroppen en hijsbanden
* trussen

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: logistiek@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 8020-13:2009 Ontw. nl (Norm) NPR 8020-14:2009 nl (Norm) NEN Arbomail (Publicatie)