ABVAKABO FNV

Meldplicht kindermishandeling noodzakelijk

Beroepskrachten die met kinderen te maken hebben, moeten kindermishandeling melden. Met dit standpunt reageert ABVAKABO FNV op een opiniestuk van filosoof Niels Karsten in NRC Handelsblad. Karsten vindt meldplicht van kindermishandeling juist geen goed idee.

Lees hieronder de reactie van ABVAKABO FNV.

Meldplicht kindermishandeling noodzakelijk

Het is géén goed idee om ambulancepersoneel te verplichten tot melding van kindermishandeling, stelt filosoof Niels Karsten in het NRC Handelsblad van 21 april, naar aanleiding van de meldplicht die de GGD Den Haag per 1 mei invoert. Dit opiniestuk verscheen een dag voorafgaande aan het symposium Stop Kindermishandeling, georganiseerd door AVAKABO FNV. Wij zijn een andere mening toegedaan dan de heer Karsten en organiseren dit symposium juist om beroepskrachten die dagelijks met kinderen in contact komen aan te moedigen om kindermishandeling te melden en te doordringen van het belang verantwoordelijkheid te nemen.

In de praktijk blijkt namelijk dat een meldrecht niet voldoende werkt. Hulpverleners en andere beroepskrachten die uit hoofde van hun functie dagelijks met kinderen te maken hebben, vallen namelijk - vooral bij twijfel - te vaak terug op de verantwoordelijkheid van anderen in de keten van instanties die betrokken zijn. Bij probleemgezinnen kan dat om tientallen instanties gaan, waaronder jeugdzorg, kinderopvang, de woningbouwvereniging, de gemeente, maatschappelijk werk, de school, justitie, enzovoort, enzovoort. Uit een gezamenlijk onderzoek met actualiteitenrubriek Netwerk eerder dit jaar, blijkt dat maar liefst 74 procent van de medewerkers in de jeugdzorg aangeeft dat het onduidelijk is bij wie welke verantwoordelijkheid begint en eindigt. In het geval van melding van kindermishandeling kunnen we daarom het best zoveel mogelijk mensen verantwoordelijkheid geven door middel van een meldplicht.

Karsten redeneert dat alleen `jeugdzorg' verantwoordelijk is voor preventie en aanpak van kindermishandeling, maar de instantie Bureau Jeugdzorg is slechts één schakel in de keten en bovendien afhankelijk van de meldingen van anderen. Bureau Jeugdzorg wordt immers pas ingeschakeld als er al een vermoeden bestaat.

Zonder meldplicht voor beroepskrachten moeten we vertrouwen op burgerplicht voor het melden van (een vermoeden) van kindermishandeling. En daarvoor is kindermishandeling een te groot probleem in Nederland. Voor een effectievere aanpak pleiten wij daarom voor het verplichten van meldingen door alle werknemers die beroepsmatig betrokken zijn bij kinderen. Medewerkers uit de kinderopvang, jeugdzorg, reclassering, en schippersinternaten, maar ook ambulancebroeders, maatschappelijk werkers en andere hulpverleners, spelen hierbij een cruciale rol. AVBVAKABO FNV vertegenwoordigt als grootste bond in de publieke sector, al deze beroepsgroepen. Het succes van het symposium Stop Kindermishandelingen de grote opkomst van onze leden sterkt ons in het streven naar een brede meldplicht kindermishandeling.

Tim de Jong, Bondspenningmeester ABVAKABO FNV en portefeuillehouder welzijn, jeugdzorg en kinderopvang.