Gemeente Noordwijkerhout

6/5/2009 - Speech Dodenherdenking

4 mei herdenking Noordwijkerhout, 2009

Het was voor het eerst dat we op koninginnedag de vlag half stok moesten hangen. Een rare gewaarwording. Eén man, met één auto, kan het feest voor een heel land bederven. Eén aardige, bedeesde man die zijn baan, zijn geld en zijn huis was kwijtgeraakt en die uiteindelijk zou hebben gezegd: als mij wat overkomt, pak ik ze allemaal terug. Het past bij iemand die is afgeserveerd en afgewezen, om zoiets te doen, zegt de psycholoog. Zo iemand kan zijn eigen onvermogen en het gebrek aan hulp omzetten in zelfvernietiging en wraak.

Zulke mensen zijn er meer in onze wereld: de gekrenkte en geïsoleerd geraakte tieners die rondmaaiend met pistolen en geweren zoveel mogelijk leraren en medeleerlingen meenemen in een zelfmoordactie. De gescheiden vaders die een heel gezin of zelfs een hele familie meenemen in hun ondergang. Er zijn er ook die het doen namens een geïsoleerd en gekrenkt volk. De palestijnse zelfmoordcommando's, de aanslagplegers in Afghanistan en Pakistan. Hitler was ook zo iemand. Ooit had hij kunstenaar willen worden, uiteindelijk werd hij de vertolker van de frustraties en gekrenktheid van het Duitse volk. Een volk dat na de nederlaag in de eerste wereldoorlog en de economische crisis van de dertiger jaren ze allemaal wilde terugpakken: de fransen, de polen, de russen, de engelsen, de amerikanen, maar ook de joden, de zigeuners, de homo's, de verstandelijk gehandicapten. Karst T. heeft zes doden op zijn geweten. De aanslagplegers van 9/11 in Amerika ruim 4000, Hitler vele miljoenen. Het afreageren van frustraties kan veel kapot maken, zeker als het van individuele actie overgaat in politieke actie.

Het is de vraag of wij met onze samenleving wat dit betreft wel op de goede weg zijn. Wij hebben meer vrijheid en meer welvaart dan ooit. Maar we zijn niet tevreden en we reageren onze onvrede af. De grootste partij in de opiniepeilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2011 heeft maar één thema: weg met de islam. Is die dan zo'n alles overheersende bedreiging voor onze vrijheid?

De europese gemeenschap is na de gruwelijke oorlog opgericht om de europese volken in vrijheid en welvaart met elkaar te laten leven. De europese verkiezingen van 10 juni hebben maar één thema: stop de europese bemoeizucht en de toelating van steeds meer volken. Zijn de brusselse regels en onze poolse medewerkers dan echt een bedreiging voor onze welvaart?

Wat gaan we doen, gaan we na de verkiezingen de grenzen sluiten en de islam uitbannen? Met het afreageren van onze onvrede kunnen we veel kapot maken. OK, misschien heeft Europa zijn grenzen wel bereikt en zeker moeten we roemeense criminelen en marokkaanse rotjongens steviger aanpakken, maar laten we niet overdrijven. We moeten niet doordraaien.

Het thema van het landelijke 4 en 5 mei comité voor deze vier mei viering is "vrijheid en identiteit". Onze identiteit is dat we een nuchter en ondernemend volk zijn dat zegt waar het op staat en problemen praktisch oplost. We gaan niet zitten mokken tot we ontploffen. Voor volgend jaar gaan we zorgen dat we alle gefrustreerde mannetjes in onze buurt weer aan de praat krijgen en dan gaan we volgend jaar met zijn allen gewoon weer koninginnedag vieren.

Vrijheid ligt niet in beveiliging tegen de ander, vrijheid ligt in met elkaar dingen doen en met elkaar afspreken welke dingen te laten. Elkaar kennen, elkaar respecteren, aanspreken en helpen is moeilijk. Zeker nu veel mensen niet aanspreekbaar meer willen zijn. Maar door dagelijkse oefening dragen we allemaal ons steentje bij aan de instandhouding van de vrijheid.

Soms wordt ons dagelijkse steentje een grafsteen. Simpel koninginnedag vieren, onze nationale identiteit mee vorm te geven door langs de kant van de weg te staan om de koningin toe te juichen, kan gevaarlijk zijn. Wij waren het vergeten. De Antilliaanse danser, de gehandicapte drummers, de marechaussee en de andere doden wisten ook niet dat het zou gebeuren, maar door het goede te doen en het kwaad in de weg te staan zijn zij verzetshelden geworden. Laten we hen in eer gedenken. En laten we het goede blijven doen.

Gerrit Goedhart, burgemeester