Erasmus Universiteit Rotterdam

Prof.dr.mr. Dick Mentink onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

Prof.mr.dr. Dick Mentink is op 29 april 2009 door de burgemeester van Schoonhoven De Cloe onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens de Algemene Gelegenheid 2009 (de "Lintjesregen") reikte De Cloe een viertal Koninklijke Onderscheidingen uit. Mentink ontvangt de onderscheiding vanwege zijn verdiensten voor de rechtswetenschap en in het bijzonder voor de gemeente Schoonhoven.

Prof.mr.dr. Dick Mentink heeft in zijn werkzame leven een grote reputatie opgebouwd op het gebied van de onderwijswetgeving en in het bijzonder artikel 23 van de Grondwet. Hij was de eerste hoogleraar op de bijzondere leerstoel van de Stichting Bijzondere Leerstoel Onderwijsrecht op pluriforme grondslag. Hij heeft wetenschappelijk pionierswerk verricht op het terrein van het onderwijsrecht en is vanaf 1970 een veelgevraagd adviseur van schoolbesturen, landelijke onderwijsinstellingen, overheden en Tweede Kamerfracties. Voor zijn wetenschappelijke bijdrage ontving Mentink eerder al de Ad Fontes penning, de hoogste universitaire onderscheiding van de Erasmus Universiteit.

Ook lokaal was en is Mentink actief. Hij was voorzitter van de medezeggenschapsraad van het Schoonhovense College, lid en vice-voorzitter van de bestuurscommissie van dit college en als onderwijsjurist betrokken bij de overgang van de RSG naar de gemeenteschool. Bovendien is hij sinds 2004 voorzitter van de Historische Vereniging Schoonhoven.