Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 Postbus 20018 2500 BJ Den Haag 2500EA Den Haag www.minocw.nl

Contactpersoon

Onze referentie VO/OK/97143

Uw brief van 29 januari 2009

Uw referentie 2009Z00784/2009D03408

Datum 28 april 2009
Betreft verzoek aanpassing Eindexamenbesluit of enige andere onderwijswetten

In de brief van de heer H.W.J.Staassen te Oss van 17 januari 2009 doet hij zijn beklag over de uitwerking van het Eindexamenbesluit vwo-havo-mavo-vbo op de cijferlijst van zijn zoon. Hij vraagt om aanpassing van het examenbesluit. U vraagt mijn reactie op deze brief.
Allereerst bied ik u mijn verontschuldigingen aan voor de late beantwoording van de brief.
Het Eindexamenbesluit zoals hierboven genoemd biedt in bepaalde vakken in het havo en vwo de leerling de mogelijkheid naast het voorgeschreven examenvak ook een aanvullend examen af te leggen. De combinatie van deze examens heeft vaak voordelen bij vervolgstudies. Er zijn leerlingen die het aanvullende examen op een later moment toch willen laten vallen omdat zij hiervoor een lager cijfer (veelal een onvoldoende) hebben behaald. Het is echter niet mogelijk nadat de eindcijfers zijn vastgesteld en het diploma is uitgereikt terug te komen op het examen en de cijfers die vermeld zijn op de cijferlijst. Ik realiseer mij dat dit hard is voor Roy Staassen, zeker nu hierbij ook nog de school een fout heeft gemaakt.
Ik heb de school geadviseerd een verklaring op te stellen waaruit het hogere cijfer blijkt. Kortheidshalve verwijs ik naar de bijlage bij deze brief. Ik ben van mening dat aanpassing van het Eindexamenbesluit niet wenselijk is. Dit zal er toe leiden dat jaarlijks zeer veel leerlingen een herziening van de examencijfers gaan aanvragen en hiermee per diploma verschillende cijferlijsten gaan rouleren. Dit geeft onduidelijkheid.
De verantwoordelijkheid voor deze situatie ligt bij de school en daarom heb ik de school ook gevraagd om hier een oplossing voor te zoeken.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

a
na 1 van 1 Pagi