Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nieuwe EU eisen voor handel uit Portugal om verspreiding van het dennenhoutaaltje te voorkomen

Persbericht | 06-05-2009

Dit is een persbericht van de Plantenziektenkundige Dienst (PD).

Sinds begin 2009 is er een toenemend aantal onderscheppingen van verpakkingshout, hout en schors, afkomstig uit Portugal, besmet met het dennenhoutaaltje. Op 24 april 2009 is de EU-wetgeving daarom aangescherpt om de verdere verspreiding van het dennenhoutaaltje Bursaphelenchus xylophilus vanuit Portugal naar andere delen van de EU te vóórkomen. Deze maatregelen gaan in op 16 juni 2009. De Plantenziektenkundige Dienst (PD) blijft de komende tijd gerichte inspecties uitvoeren op coniferen hout, schors en plantmateriaal afkomstig uit Portugal.

Gevolgen voor het bedrijfsleven

Alle Nederlandse bedrijven die handel drijven met Portugal kunnen direct te maken krijgen met de nieuwe EU-maatregelen. Dit komt vooral doordat de eisen voor verpakkingshout in het verkeer tussen Portugal en andere lidstaten zijn aangescherpt. Al het verpakkingshout dat reeds in het verkeer circuleert mag niet langer vanuit Portugal worden verhandeld naar andere lidstaten, tenzij dit voldoet aan de EU-eisen. Bedrijven die handelen in coniferen hout, schors en plantmateriaal afkomstig uit Portugal kunnen daarnaast te maken krijgen met controles die uitgevoerd worden door, of in opdracht van, de Plantenziektenkundige Dienst.

Dennenhoutaaltje

In Portugal komt het dennenhoutaaltje Bursaphelenchus xylophilus, een quarantaine organisme, op grote schaal voor. Het aaltje vormt een grote bedreiging voor naaldbomen, in het bijzonder Pinus soorten, en voor de Europese handel. Het organisme komt tevens voor in Canada, China, Japan, Mexico, Taiwan, de VS en Zuid Korea. Sinds medio 2008 heeft de EU Portugal, met uitzondering van de eilanden, tot een besmet gebied verklaard.

Aanvullende informatie

De Europese Commissie heeft een persbericht afgegeven. Dit is ook terug te vinden op de website van de PD: www.minlnv.nl/pd.