Politie Utrecht

Persberichten Rijn & Venen, 11.15 uur

Utrecht, 06-05-2009

Gestolen auto

MAARSSEN Twee mogelijke inbrekers zijn vroeg in de nacht van dinsdag 5 op woensdag 6 mei na een achtervolging en zoektocht aangehouden.

Rond 00.30 uur bevond een 28-jarige vrouw zich op de eerste verdieping van haar woning aan het Antilopespoor. Zij hoorde dat er beneden op het raam geklopt werd en ging poolshoogte nemen. Daarbij zag zij dat twee gemaskerde mannen met een zaklantaarn de woning in schenen. De verdachten zagen kennelijk dat zij betrapt waren en renden weg. Zij zag dat het tweetal in een auto stapte en ervandoor ging. De geschrokken vrouw belde de politie.

De politie ging met meerdere eenheden naar het Antilopespoor en omgeving. De auto van de verdachten bleek in Breukelen te zijn gestolen. Aan de hand van het kenteken keken agenten naar het voertuig en de verdachten uit. Zij zagen de auto op het Antilopespoor wegrijden en de achtervolging werd ingezet. Op de kruising Vogelweg/Verbindingsweg zette een agent een opvallende surveillancewagen op de weg. De verdachten schoten half de stoep op, achter de auto langs, raakten die met hun rechterbuitenspiegel en reden een band van hun auto lek. Een achtervolgende politieauto ontweek de blokkerende politieauto, maar raakte daarbij een burgerauto van de politie. Die auto werd weggedrukt en raakte daarbij een agent, die naast die auto stond. Hij liep een gekneusde duim op.

Op de kruising Floraweg/Boomstede stopte de auto en renden drie verdachten de Boomstede in. Agenten stelden daar met behulp van twee politiehonden een onderzoek in. Een politiehond vond het spoor van een verdachte. Dat leidde naar de achtertuin van een woning. De hond liep naar een tuinhuisje en drukte de deur open. In het huisje bevond zich één van de verdachten, een 19-jarige jongeman uit Utrecht. Doordat hij een onverwachte beweging met zijn arm maakte, beet de hond hem in zijn arm. De hondengeleider gebood de hond los te laten, waarna de verdachte werd geboeid.

Ook de andere politiehond bewees zijn speurkwaliteiten. Bij bosschages in de voortuin van een woning dook hij een struik in, maar doordat hij door de dichtheid niet verder kon, kwam hij terug en liep om de struik heen. Een verdachte zag toen kennelijk de bui al hangen, hij riep naar de hondengeleider dat hij de hond niet in moest zetten en dat hij zich overgaf. Ook deze verdachte, een 20-jarige jongeman uit Maarssen, werd geboeid.

De derde verdachte werd niet meer aangetroffen. De auto werd in beslag genomen. De aangehouden verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht. Het onderzoek naar hen en de ontkomen verdachte wordt voortgezet.

Jaloers

LOENEN AAN DE VECHT Een kennelijke jaloerse jongeman sloeg in de nacht van dinsdag 5 op woensdag 6 mei twee andere jongemannen.

In de feesttent aan het Doude van Troostwijkplein kon rond 00.50 uur een 20-jarige jongeman uit Loenersloot het kennelijk niet hebben dat een 17-jarige jongen uit Abcoude met zijn vriendin aan het dansen was. De 20-jarige gaf hem een klap. Een 19-jarige jongeman uit Heerenveen wilde tussenbeide komen, maar kreeg vervolgens ook van de 20-jarige verdachte een vuistslag in het gezicht. De 17-jarige jongen liep een tand door zijn lip en een afgebroken tand op, de Heerenvener een bult op zijn hoofd en een kras op zijn wang.

Agenten hielden de verdachte aan en brachten hem over naar het politiebureau. Beide slachtoffers deden aangifte van mishandeling.

Man gewond

VINKEVEEN Een voetganger raakte op dinsdag 5 mei gewond toen hij door een auto werd aangereden.

Rond 16.50 uur liep een 58-jarige man op de Baanbrugse Zuwe vanaf zijn erf de weg op en stak die vervolgens schuin over. Daarbij zag hij niet dat hij van achteren werd genaderd door een 36-jarige automobilist uit Vinkeveen. De automobilist kon hem niet meer ontwijken en schepte hem. Het slachtoffer is met een hoofdwond per ambulance naar het AMC in Amsterdam gebracht.

Mislukte en gelukte bezorgkostenpintruc

WOERDEN Op maandag 4 mei werd geprobeerd twee bejaarden op te lichten met de bezorgkostenpintruc. Eén keer lukte dit niet, de andere keer wel.

Op maandag werd rond 17.30 uur op de Hobbemastraat aangebeld bij de woning van een 78-jarige man. Hij deed open en voor de deur stond een pakketjesbezorger, die hem verzocht de bezorgkosten te pinnen. De bewoner wilde contant betalen, maar dat kon niet. Toen hij het bedrag moest pinnen, vertrouwde hij het niet en verzocht de man zijn woning te verlaten. Bij latere controle bij de zogenaamde afzender, bleek die in het geheel geen pakketje te hebben gestuurd.

De verdachte was een getinte man, vermoedelijk Antilliaans /Surinaams, 25-30 jaar, ± 1.80 meter en zwart haar. Hij was netjes gekleed en sprak gebrekkig Nederlands.

Rond 18.00 uur belde een man op de Eikenlaan aan bij de woning van een 80-jarige man. De bewoner deed open. De man had een pakketje voor hem, maar hij moest eerst de bezorgkosten pinnen. De bewoner zocht zijn bankpasje, maar toonde daarbij zijn pincode aan de bezorger. Toen de bewoner de bankpas had gevonden, pakte de bezorger die aan en liep met een smoesje weg. Toen het slachtoffer kort daarna met de bank belde, bleek er al geld met de pas te zijn opgenomen.

Deze verdachte sprak over een man met een blanke huidskleur, rond de 25 jaar oud, donker half lang haar en een mager gezicht. Hij had een witte blouse aan.

Het signalement van de beide verdachten komt niet overeen, maar gezien hun verhaal dat zij ophangen, bestaat het vermoeden dat zij wel iets met elkaar te maken hebben.

Aan getuigen die de verdachte(n) menen te herkennen of die iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Hobbemastraat / Eikenlaan wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844.

In de uitzending van Bureau Hengeveld, het opsporingsprogramma van RTV Utrecht, besteedt de politie op woensdag 6 mei aandacht aan deze manier van oplichting.