Gemeente Stein


Gemeente Stein presenteert positieve jaarrekening

De gemeente Stein sluit de jaarrekening 2008 met een positief resultaat van ⬠1.045.000,-. Dit is beduidend hoger dan het verwachte resultaat van ⬠277.000,- (na diverse begrotingswijzigingen).

Incidentele factoren
Dit hogere resultaat is vooral toe te schrijven aan veelal incidentele factoren zoals hogere legesinkomsten. Maar ook het niet volledig besteden van budgetten en strikte monitoring van budgetbewaking hebben hieraan bijgedragen. De kredietcrisis en de economische recessie hebben maar beperkte invloed gehad op het resultaat, omdat de effecten op onderdelen pas laat in het jaar enigszins voelbaar werden. Maar voor 2009 en vooral volgende jaren wordt verwacht dat de inkomsten en de uitgaven (zoals kosten van bijstand) van de gemeente onder druk komen te staan.

Speerpunten
De uitvoering van de programmaâs in 2008, zoals opgenomen in de begroting 2008, liet een aantal speerpunten zien op het gebied van ruimtelijke ordening, zoals de bouwactiviteiten Kanaalboulevard en allerlei voorbereidingen om hoogwaardige woningbouw op de locaties Kattekop en Bramert-Noord mogelijk te maken. Tevens hebben de voorbereidingen in 2008 met betrekking tot centrumontwikkeling in Stein geleid tot een realiseringsovereenkomst begin 2009.

De gebiedswijze aanpak herinrichting openbaar groen en wegen leveren goede resultaten op, zoals te zien in Nieuwdorp. Kerensheide zal in 2009 aan de beurt komen.

Maatwerk voor burger
Voor wat betreft het programma Werk, Inkomen en Zorg is doorgegaan op de ingeslagen weg: maatwerk leveren voor de burger die zich in een kwetsbare positie bevindt. In dit streven past ook de bijdrage die de gemeente heeft geleverd (zowel in financiële als bestuurlijke zin) in het sterk herpositioneren van Vixia. Deze voert WSW wetgeving uit voor de gemeente. De gemeente is ervan overtuigd dat de randvoorwaarden voor een gezond bedrijf zijn ingevuld.

Regionale Brandweer Zuid-Limburg
Per 1 januari 2009 is de gemeenschappelijk brandweer Westelijke Mijnstreek opgegaan in de regionale Brandweer Zuid-Limburg. De gemeente Stein is voorstander van een professionele veiligheidsregio en heeft dus actief meegewerkt aan de vorming van deze regionale brandweer.

Brede school
Binnen afzienbare tijd zal de brede school âDe Brökâ worden gerealiseerd. Voor deze primeur heeft de gemeente in 2008 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met schoolbestuur Focus en de stichting Maaskant Wonen.

Recreatiepark Steinerbos
De exploitatie van het Recreatiepark Steinerbos is tegengevallen in 2008. Om dit in de toekomst te voorkomen, zijn maatregelen genomen door het college.

Accountantsverklaring
De jaarrekening 2008 is voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring. Ook het oordeel van de accountant over het rechtmatig handelen door de gemeente valt positief uit.