Politie Haaglanden

Persberichten 6 mei

Haaglanden, 06-05-2009


1-1-2 daar pak je daders mee
Den Haag Dankzij een melding van een oplettende burger konden agenten dinsdag 5 mei vijf Haagse jongens aanhouden op verdenking van een inbraak in een woning. De getuige belde omstreeks 14.30 uur via 112 de politie om te melden dat er zich op de Koninginnestraat vijf jongens verdacht ophielden bij een woning. Toen de agenten ter plaatse kwamen, bleek het daadwerkelijk om een inbraak te gaan. De agenten zagen drie jongens bij de woning staan. Twee van hen werden aangehouden, omdat zij voldeden aan het door de getuige opgegeven signalement, een derde wist te ontkomen.
Eén van de agenten zag vervolgens plotseling een jongen de bewuste woning uitklimmen, maar die bij het zien van de politie terug naar binnen schoot. De agent klom eveneens de woning binnen, maar de jongen was inmiddels via de achterzijde van de woning gevlucht. Meerdere eenheden van politie Haaglanden startten een zoektocht in de omgeving, waarbij nog drie verdachten werden aangehouden. De vijf verdachten, Hagenaars in de leeftijd van 15 tot 20 jaar, werden naar het bureau gebracht voor verhoor.
Een 17-jarige verdachte bleek met de inbraak niets te maken te hebben en mocht na verhoor naar huis. Eén van de aangehouden verdachten, een 16-jarige Hagenaar, bekende de inbraak te hebben gepleegd. De betrokkenheid van de overige verdachten zal verder onderzocht worden. De ouders van de minderjarige jongens werden van hun aanhouding in kennis gesteld.

Straatrovers aangehouden
Den Haag Dinsdag 5 mei werden tot twee maal toe de verdachten van straatroven aangehouden. Omstreeks 15.15 uur werd op de Soendastraat 63-jarige Haagse beroofd van haar boodschappenmand. De vrouw kwam hierbij ten val. In de omgeving werden drie Hagenaars van 15, 16 en 19 jaar aangehouden. De ouders van de minderjarige verdachten werden in kennis gesteld. De 15-jarige bekende dat hij, na aanmoediging van zijn vrienden, de straatroof had gepleegd. De politie onderzoekt de zaak en zal de verdachten nog nader horen.
Omstreeks 19.30 uur was op de Parkstraat een 21-jarige Delftenaar het slachtoffer van een beroving. In de omgeving troffen agenten twee jongens, een 16-jarige Hagenaar en een 17-jarige jongen uit Cadier en Keer, aan die voldeden aan het opgegeven signalement. Zij werden aangehouden en naar het bureau gebracht voor verhoor. De verdachten bekenden de straatroof en hun ouders werden in kennis gesteld. Tegen de twee zal proces-verbaal opgemaakt worden.

Verdachten overval woning aangehouden
Den Haag Een 30-jarige Hagenaar werd op dinsdag 5 mei omstreeks 18.00 uur onder bedreiging van een vuurwapen door drie mannen overvallen in een woning aan het Rijswijkseplein. Agenten hielden in de omgeving van de flat twee verdachten, Hagenaars van 19 en 22 jaar, aan. De derde verdachte rende weer terug de flat in. Omdat niet duidelijk was of de man nog een vuurwapen bij zich droeg, zette de politie direct het Rijswijkseplein af. Ondanks een zoektocht met honden werd de derde verdachte niet meer aangetroffen. In de hal van de flat troffen agenten wel een vuurwapen aan.
De recherche van Bureau Hoefkade onderzoekt de zaak en de betrokkenheid van de aangehouden verdachten. Ook zoeken zij de derde, ontkomen, verdachte. Heeft u informatie die kan helpen licht op deze zaak te schijnen, neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Hoefkade via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Beschonken bestuurder maakt brokken
Den Haag Een 50-jarige man uit Wassenaar veroorzaakte dinsdag 5 mei in beschonken toestand een aanrijding op de De Heemstraat. Surveillerende agenten zagen omstreeks 22.25 uur op de De Heemstraat een auto stoppen om rechtsaf de Snijdersstraat in te rijden. De man uit Wassenaar zag de gestopte auto kennelijk te laat en botste achterop. Toen bleek dat de man vermoedelijk teveel gedronken had, hielden de agenten hem aan. Hij blies op het politiebureau 275 ugl en kreeg daarvoor een proces-verbaal. Bij de aanrijding raakte niemand gewond.

Verdachte geweld binnenshuis aangehouden
Den Haag De politie hield dinsdag 5 mei rond 20.30 uur een 52-jarige man uit Rijswijk aan als verdachte van geweld binnenshuis. Na een melding over mishandeling nam de politie poolshoogte. Het slachtoffer was inmiddels opgevangen door haar buren. Ze gaf aan dat haar vriend haar geslagen had en bij haar keel gegrepen had. Het slachtoffer deed aangifte en de man is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.
De politie treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Gestolen fiets terug naar eigenaar
Den Haag / Loosduinen Surveillerende agenten zagen dinsdag 5 mei rond 19.00 uur een fiets zonder slot staan op het Savornin Lohmanplein. Na controle bleek dat het framenummer weggekrast was. De politie hield een 42-jarige Hagenaar aan, omdat hij aangaf dat het zijn fiets betrof. Uit onderzoek bleek dat de fiets in 2007 gestolen was. De politie nam contact op met de rechtmatige eigenaar die de fiets herkende als zijn gestolen fiets. De verdachte moet zich verantwoorden voor de rechter.
Sinds 1 januari 2008 worden gestolen fietsen die voorzien zijn van merk en frame- of chipnummer geregistreerd in het fietsdiefstalregister. Alle politiekorpsen zijn aangesloten op het register. Iedereen kan in het register op internet nagaan of een fiets als gestolen staat geregistreerd (www.fietsdiefstal.nl). Maar alleen de politie kan gestolen fietsen registeren.

Minderjarige snelheidsduivel zonder rijbewijs
Den Haag / Loosduinen Tijdens een verkeerscontrole op dinsdag 5 mei rond 18.00 uur reed een automobilist met 109 km/uur over de Oude Haagweg waar een maximumsnelheid geldt van 50 km/uur. De politie zette de bestuurder aan de kant waarna bleek dat het ging om een 17-jarige Hagenaar die nog geen rijbewijs heeft. De verdachte kreeg een bekeuring van 255 euro. Zijn vader kwam hem ophalen.

Hennep
Den Haag De politie stuitte disndag 5 mei rond 06.00 uur op een grote hoeveelheid hennepplanten in een pand aan de Maaswijkstraat en in een daar geparkeerde auto. Surveillerende agenten zagen een auto bij een gele doorgetrokken streep staan. Vanuit de auto liep een man naar een pand waarvan de ramen wit geschilderd waren. De agenten besloten poolshoogte te nemen. Zij roken bij de auto een henneplucht en zagen dat de ruiten van de achterdeuren van het voertuig bekleed waren met folie. In de auto bleken twee containers met in elk vier aluminium zakken met henneptoppen te liggen. Ook werden een rijbewijs en andere documenten aangetroffen. Vervolgens besloten de agenten het pand waar de man naar binnen was gegaan te inspecteren. Daar werden verhuisdozen gevonden met een grote hoeveelheid hennepplanten en kweekapparatuur. De exacte hoeveelheid is nog niet bekend. Er bleek illegaal stroom afgetapt te worden. De mogelijke verdachte was niet meer in het pand aanwezig. De politie stelt een onderzoek in naar deze man en alle planten en apparatuur is ter vernietiging in beslag genomen.

Gokkast opengebroken
Den Haag Beveiligers van een gokgelegenheid aan de Gevers Deynootweg hadden 4 mei rond 19.00 uur een 21-jarige man uit Dordrecht in de kraag gevat voor het openbreken van een gokkast. Een getuige meldde bij de beveiliging dat twee jongemannen de gokkast hadden opengebroken en er met het geld vandoor waren gegaan. Een van hen wist te ontkomen. Toen de 21-jarige verdachte te horen kreeg dat de politie gebeld was, gooide hij snel iets op grond. Na onderzoek bleek dit heroïne te zijn. De Dordrechtenaar moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden en de politie probeert de identiteit van de tweede verdachte te achterhalen.

Kordaat optreden bejaarde vrouw
Den Haag Een 88-jarige vrouw wist dinsdagmiddag 5 april rond 14.00 uur kordaat een onbekende man uit haar woning aan de Groningsestraat te werken. De bejaarde vrouw kreeg onaangekondigd bezoek van een 38-jarige Hagenaar die haar om geld vroeg. De vrouw was slechthorend en wist niet precies was de man allemaal tegen haar vertelde. Ze voelde zich bedreigd en dacht dat hij haar ging overvallen. Ze duwde hem weg, sloot de deur en belde de politie. Aan het eind van de Gevers Deynootweg bij het Zwarte Pad zagen agenten een man die aan het opgegeven signalement voldeed. De man werd aangehouden, maar verzette zich hevig. Hij schold de agenten uit en bespuugde hen meerdere malen. Ook aan het bureau bleef de man zich agressief gedragen en belandde uiteindelijk in een politiecel om tot bedaren te komen.

Gestolen achterwiel gevonden
Den Haag En 18-jarige en een 21-jarige Hagenaar werden 5 mei om 00.30 uur bij het Aegonplein door de beveiliging betrapt op het stelen van een achterwiel van een mountainbike. Beide mannen waren elk op een fiets weggereden in de richting van de Hofzichtlaan. Agenten zagen onder een flat bij de Horstel een duo schuilen voor de regen. Het tweetal voldeed aan het opgegeven signalement. Een van hen reed op een damesfiets waarvan het slot ontbrak. Deze fiets bleek gestolen te zijn. Op aanwezig van de 18-jarige verdachte werd in een kelderbox aan de Barnsteenhorst het weggenomen achterwiel teruggevonden. Het tweetal is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

In de cel voor openstaande boetes van 30.000 euro Leidschendam Een 34-jarige Leidschendamse deed niet open toen er op dinsdag 5 mei omstreeks 08.15 uur meerdere politieagenten bij haar woning aanbelden. De vrouw had namelijk nog een boete van bijna 30.000 euro openstaan. De agenten verschaften zich toegang tot de woning en hielden de vrouw aan omdat zij de boete niet kon voldoen. Als zij de boete niet kan betalen zal zij de rest van 2009 en een deel van 2010 in een gevangenis doorbrengen.

TomTom wijst de weg
Wassenaar Surveillerende agenten zagen dinsdag 5 mei rond 12.00 uur dat een 38-jarige automobiliste vanaf de Buurtweg tegen de rijrichting een afrit van de N44 opreed. Vervolgens reed deze spookrijdster zon 150 meter op de weg voordat de agenten haar konden laten stoppen. De vrouw verklaarde dat haar TomTom haar gezegd had af te slaan. Daar had ze direct gehoor aan gegeven met als gevolg dat ze de verkeerde richting insloeg. De bestuurster heeft een bekeuring gekregen voor spookrijden.

Man verdacht van diefstal uit auto
Rijswijk Op woensdag 6 mei om 03.00 uur zien agenten een man langs geparkeerd staande autos lopen op de Broekslootkade. Op het moment dat ze besluiten de man te controleren, gaat hij er vandoor. Ze achtervolgen de man en in de Drijfriemstraat kunnen zij hem staande houden. Tegelijkertijd doen andere agenten op de Broekslootkade onderzoek. Onder enkele autos treffen zij goederen aan, die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Hierop is de 36 jarige man uit Den Haag aangehouden als verdachte van diefstal.

Overval op woning vrouw gewond (oproep getuigen) Naaldwijk (Westland) De politie is op zoek naar de dader van een overval op een 80-jarige vrouw. Op maandag 4 mei om 20.20 uur werd de 80-jarige vrouw in haar woning aan het Verdipark overvallen. Onder bedreiging van een mes kwam de dader de woning binnen. De vrouw raakte hierbij gewond aan haar gezicht. De verdachte ging er na de overval met geld en een sierraad vandoor.
De verdachte was een getinte man, vermoedelijk van Noordafrikaanse afkomst, ongeveer 1m75 lang en droeg een gekleurde muts met flappen aan de zijkanten, die onder zijn kin met touwtjes zat vastgebonden. Een ieder die iets heeft gezien in de omgeving van de Verdilaan mogelijk voor of na de overval op de woning wordt verzocht om contact op te nemen met Politie Haaglanden. De recherche van Bureau Naaldwijk is op zoek naar getuigen die mogelijk aan de hand van dit summiere signalement deze man herkennen of andere informatie hebben die kan bijdragen tot het oplossen van dit misdrijf. Een ieder die informatie heeft wordt verzocht om contact op te nemen met Bureau Naaldwijk via 0900-8844.

Informatie dode lammetjes gezocht
Zoetermeer - De recherche van Bureau Zoetermeer zoekt mensen die getuige zijn geweest of anderzins informatie hebben over de dood van twee lammetjes in Zoetermeer. Woensdag 29 april troffen voorbijgangers op het fietspad aan de Meerpolder een dood lammetje aan. Het lammetje bleek op gewelddadige wijze om het leven te zijn gebracht. Maandag 4 mei troffen voorbijgangers op een picknicktafel aan de Broekwegkade een tweede lammetje aan. Ook dit diertje stierf een gewelddadige dood. Beide lammetjes waren afkomstig van de kinderboerderij aan de Voorweg.

De politie is dringend op zoek naar mensen die mogelijk iets gezien hebben van deze ernstige mishandeling of die informatie hebben die kan helpen de dader te vinden. Denkt u het onderzoek verder te kunnen helpen, neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Zoetermeer via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.
Ziet u iets verdachts, belt u dan direct de politie via 112. Immers, 112, daar pak je daders mee.

Vijf aanhoudingen bij festiviteiten Zoetermeer
Zoetermeer Politieagenten hielden bij de viering van 5 mei op de Grote Markt tussen 19.00 uur en 00.15 uur vijf mensen aan, voor belediging of omdat zij niet voldeden aan bevel of vordering. Een 20-jarige man uit Zoetermeer schold een politieagent meerdere malen voor kankerhoer uit, nadat hij door de beveiliging was weggestuurd. Hij was onder invloed van alcohol en drugs en gedroeg zich erg agressief. Een 14-jarige plaatsgenoot werd weggestuurd nadat hij een meisje in het gezicht had gespuugd. Toen hij keer op keer weigerde te vertrekken, hielden de politieagenten hem aan. Hij kreeg een bekeuring, waarna zijn ouders hem op konden komen halen op het politiebureau.

En dan gaat het licht uit
Zoetermeer - Politieagenten hielden dinsdagmiddag 5 mei ron 12.30 uur een 21-jarige Delftenaar aan, die op het Speulderbos met de auto tegen een lichtmast was gereden en vervolgens de benen nam. Met behulp van een oplettende getuige en doordat de auto vloeistof lekte, vonden de agenten de auto uiteindelijk op het Zalkerbos. De bestuurder zat nog in de auto en werd direct aangehouden. De auto was ernstig besschadigd. De politie onderzoekt de toedracht van de aanrijding. Mogelijk zal de verdachte de kosten van de beschadigde lichtmast moeten betalen.

Ontkennen heeft geen zin
Zoetermeer - Politieagenten hielden dinsdagavond rond 20.15 uur 5 mei een 18-jarige jongen uit Zoetermeer aan, nadat hij vlak voor het politiebureau aan het Burgemeester Wegstapelplein de uitlaat van een scooter had gestolen. Ondanks dat een getuige de diefstal direct meldde, waren de dieven inmiddels op hun bromfietsen gevlucht. Kort daarna werden zij echter gezien op het Stadhuisplein. Op de Amsterdamstraat troffen politieagenten vervolgens drie jongens aan, waarvan er één in het bezit was van de gestolen uitlaat. Ontkennen had toen geen zin meer: de
agenten hielden de jongen aan.