Gemeente Leidschendam-Voorburg


Actie 'Dertig door Stompwijk'


6 mei 2009 - De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft vanuit de Stompwijkse samenleving het verzoek gekregen snelheidsbeperkende maatregelen te treffen in deze agrarische kern. Burgemeester en wethouders honoreren dit verzoek en hebben besloten in de bebouwde kom een 30 km-zone in te stellen in de Dr. Van Noortstraat, Huyssitterweg, Westeinderweg en Zustersdijk. Op de Meerlaan geldt deze maximumsnelheid al langere tijd. Met dit 30 km-regime wijzigt de voorrangssituatie; alle kruisingen met de Dr. Van Noortstraat en de Meerlaan zijn gelijkwaardig.

Parkeervrije stroken
De 30 km-borden worden de eerste week van mei geplaatst. Maar borden alleen bieden geen garantie voor een aangepast gedrag van de weggebruiker. Er zijn geen drempels of andere fysieke aanpassingen van de Dr. Van Noortstraat mogelijk; daarvoor is de ruimte te beperkt en de bodem te slap. De smalle Dr. Van Noortstraat langs de Stompwijksevaart kent geen voetpad. Het wegdek is slecht en langs de huizenzijde worden autos geparkeerd. Op enkele plaatsen worden korte parkeervrije stroken aangelegd om het passeren van tegenliggers makkelijker te maken en daarmee de doorstroming te verbeteren. Om de snelheidsbeperking op de Dr. Van Noortstraat en de Meerlaan kracht bij te zetten is de projectgroep Beweging in Stompwijk opgericht. Deze groep bestaat uit bewoners van de Dr. Van Noortstraat en de Meerlaan, medewerkers van de gemeente en leden van de Adviesraad Stompwijk.
De projectgroep wil weggebruikers op hun eigen verantwoordelijkheid wijzen en aanmoedigen zich te houden aan de maximumsnelheid. Het komende jaar staan hiervoor verschillende acties op stapel.

Eerste actiedag
Tijdens de jaarlijkse Geraniummarkt op zaterdag 9 mei staat Stompwijk in het teken van een veiliger en stillere Dr. Van Noortstraat en Meerlaan. De aftrap van de actie Dertig door Stompwijk vindt dan plaats. Deze eerste actiedag richt zich op de inwoners van Stompwijk. Met flyers worden zij onder meer gevraagd de maximumsnelheid en de parkeervrije stroken te respecteren en mee te werken aan activiteiten voor Dertig door Stompwijk.
Alle Stompwijkers worden uitgenodigd om vrijwillig een convenant te ondertekenen waarin zij verklaren zich te houden aan de verkeersmaatregelen die zijn getroffen voor Dr. Van Noortstraat en Meerlaan. Want als heel Stompwijk een vuist maakt, een gemeenschappelijk gebaar, zal dat bijdragen aan de leefbaarheid van het dorp. Na de eerste actiedag op 9 mei zullen nog meer acties volgen. Bijvoorbeeld (ludieke) acties om ook het doorgaande verkeer van buiten de kern te bewegen het rijgedrag door het dorp aan te passen.