Gemeente Helden

Regio Venlo neemt besluiten over gebouwen van de Floriade 2012

Op 17 april 2009 hebben de colleges van de vijf regiogemeenten Gennep, Helden, Horst aan de Maas, Venlo en Venray in een gezamenlijke vergadering in het Parkhotel in Horst aan de Maas een aantal besluiten genomen over de gebouwen van de Floriade 2012.

Deze besluiten zijn nodig omdat de Regio Venlo er sterk aan hecht, samen met de provincie Limburg, ondanks de huidige economische situatie, permanente voorzieningen te realiseren ten behoeve van de Floriade, met name vanwege de toekomstwaarde van die voorzieningen.

Aanleiding

Het moment nadert, in verband met bouwtijden, dat duidelijk moet zijn of de inspanningsverplichting van de Regio Venlo naar de Floriade bv. aangaande de toegezegde gebouwen een permanent of tijdelijk karakter zullen krijgen.

Daarnaast kan worden vastgesteld, ondanks dat diverse marktpartijen buitengewoon geïnteresseerd zijn in participatie in deze ontwikkeling, de realisatie uiteindelijk vanwege de gewenste kwaliteit en de huidige economische situatie niet zal kunnen zonder de hulp van diverse overheden.

Genoemde voorzieningen betreffen een drietal gebouwencomplexen:


* een Poortgebouw (het zg. Innova-complex), dat dienst zou moeten doen als gezichtsbepalend gebouwelijk element, ingericht voor innovatieve bedrijven, dienstverleners en
onderzoek/onderwijsinstellingen en tijdens de Floriade bruikbaar is als entreegebouw;

* een Villa Flora als tentoonstellingsgebouw voor de Floriade, daarna bruikbaar als innovatief gebouw voor op duurzaamheid en green-engine gerichte productiebedrijven en dienstverleners;
* een Bruggebouw als verbinding tussen Freshpark en Venlo GreenPark in verband met de ontsluiting van de Floriade, de verbinding van de wereld van productie, handel en logistiek van de veiling ZON en de R&D-achtige wereld van Venlo GreenPark en uit een oogpunt van beeldkwaliteit van de gebiedsontwikkeling Venlo GreenPark/Klavertje 4.

De belangrijkste besluiten op een rij:

a) Provincie Limburg neemt initiatief voor het Innova-complex. Primaire taak is het om voor eigen rekening en risico het Innova-complex te realiseren. Bovendien is de provincie verantwoordelijk voor de aanleg van de Greenportlane (w.o. de aansluiting op de A-73, benodigd voor de ontsluiting van het evenement);

b) Als Regio Venlo in te staan voor de ontwikkeling van Villa Flora en eventueel de gevraagde huurgaranties. Het regionale aandeel in de investering wordt geschat tussen de 6 miljoen en 8 miljoen.[voor evt.onrendabele top] De financiering ervan zou afgedekt kunnen worden door de door de provincie toegezegde herindelinggelden.

c) De aanleg van de Brug vooralsnog na te streven (als de noodzaak ervan is aangetoond) en te financieren uit de grondexploitatie ( 2 miljoen) en de lopende Europese subsidie ( 3 miljoen).

Voor punten a tm c. moet uiterlijk 1 juli definitief besluit genomen worden.

d) Bestuurlijke afstemming en coördinatie tussen de provincie Limburg, de Regio Venlo en Venlo GreenPark te verwezenlijken via een Taskforce en deze ambtelijk te laten ondersteunen door participatie van de drie organen, samen met de Floriade.

17-4-2009 13:05