Landelijke Studenten Vakbond


Te weinig kamers voor eerstejaarsstudenten

pers | 06-05-2009

Utrecht - Uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) onder 1625 studenten is gebleken dat de kamernood onder Nederlandse studenten nog steeds hoog is. Ruim 40% van de eerstejaarsstudenten had nog geen kamer gevonden in het najaar van 2008. De eerstejaars waren toen gemiddeld 132 dagen aan het zoeken. Dat zoveel studenten na het begin van hun studie nog geen kamer hebben gevonden, illustreert volgens de LSVb dat het beleid op studentenhuisvesting faalt. De vakbond vindt dat er eindelijk aan

Het onderzoek, uitgevoerd met hulp van een aantal lidbonden van de LSVb, wijst bovendien uit dat de gemiddelde studentenkamer, inclusief vaste lasten, ruim EUR280,- per maand kost, EUR20,- meer dan de huidige basisbeurs. De gemiddelde grootte van de kamers is 18 m2. De kleine kamers zijn volgens het onderzoek dan ook de belangrijkste reden voor studenten die al op kamers wonen, om te willen verhuizen. "Het is niet vreemd dat je een goedkopere kamer zoekt als je zoveel geld moet betalen. Alleen door bij te bouwen kunnen deze toestanden voorkomen worden," aldus Lisa Westerveld.

Thuiswonende studenten die een kamer zoeken, de grootste groep respondenten, zoeken omwille van de reistijden een nieuwe kamer. Gemiddeld reizen zij zo'n anderhalf uur per dag. Het zoeken naar een kamer is in de meeste studiesteden echter niet zo makkelijk. Gemiddeld moeten Nederlandse studenten namelijk 116 dagen wachten voordat zij een kamer hebben gevonden.

De LSVb verwacht dat het aantal eerstejaars zonder kamer het komend najaar nog verder stijgt. In veel steden wordt te weinig rekening gehouden met de groeiende studentenpopulatie. Lisa Westerveld: "Wij roepen bij deze gemeenten op om snel actie te ondernemen zodat de volgende generatie studenten wel over genoeg fatsoenlijke woonruimte kan beschikken."