Woonbond


06-05-2009

Kamernood in Amsterdam alarmerend hoog

Uit recent onderzoek van de Amsterdamse studentenvakbond SRVU en de landelijke studentenvakbond LSVb blijkt dat 37% van de 81.000 Amsterdamse studenten op zoek is naar een kamer. Er is dus een tekort van zon 30.000 studentenwoningen in de hoofdstad.

De gemeente heeft de kamernood de laatste jaren vooral proberen te bestrijden door tijdelijke studentenhuisvesting neer te zetten, maar deze oplossing lijkt zijn tol te eisen. Uit het onderzoek blijkt dat in Amsterdam een aanzienlijk groter gedeelte van de uitwonende studenten op zoek is naar een kamer. In vergelijking met de rest van Nederland scheelt dat bijna 9%. De tijdelijke oplossingen verschuiven het probleem dus van eerstejaars naar ouderejaars studenten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat studenten in Amsterdam gemiddeld tweemaal zo lang op zoek zijn naar een kamer als in de rest van het land. Bijna driekwart van de studenten geeft aan dat de wachttijd de grootste belemmering is bij het vinden van een kamer. Ook de huurprijs ligt in Amsterdam gemiddeld 40 euro hoger dan het landelijke gemiddelde en zon 60 euro hoger meer dan de beurs die uitwonende studenten ontvangen.

De kredietcrisis maakt dit beeld nog somberder. Studentenhuisvesters hebben moeite om het hoofd boven water te houden en vooral nieuwe projecten staan op de tocht.

De doelstelling van de gemeente Amsterdam om vóór 2010 7.600 studentenkamers te bouwen hetgeen overigens niet lijkt te lukken is slechts een druppel op een gloeiende plaat. De doelstelling is gebaseerd op cijfers uit 2006, maar inmiddels telt Amsterdam veel meer studenten en de enorme groei zal de komende jaren doorzetten.