Gemeente Dalfsen

Onkruidbestrijding door heteluchtschroeier

06-05-2009

Duurzaam Onkruid Beheer op verhardingen ofwel de DOB-methode staat de laatste tijd hoog op de agenda.

Dalfsen bestrijdt onkruiden op verhardingen milieuvriendelijk met de

DOB-methode

De overheid dringt het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug om te zorgen dat ons drinkwater, ook voor de komende generatie, schoon blijft. Met het inzetten van de heteluchtschroeier innovatief ingesprongen op deze ontwikkelingen. de heteluchtschroeier bestrijdt het onkruid op milieuvriendelijke wijze met als resultaat een schone, onkruidvrije stoep of straat.

De heteluchtschroeier

De heteluchtschroeier bestrijdt onkruid met behulp van hete lucht. De hete lucht die uit het apparaat komt is tussen de 140 en 150 graden. De lucht omringt het onkruid van alle kanten, daardoor warmt het op en barst de celwand open. Het vocht van de plant gaat daardoor verloren, waarop de wortel alle reserves aanspreekt. Binnen een uur droogt de plant uit. Binnen 24 uur verlept de plant en na 72 uur is de plant geel/bruin. Na meerdere behandelingen sterft de plant af. Afbeelding heteluchtschroeier

Pilot Oudleusen

In 2008 is in Oudleusen het onkruid verwijderd door de verhardingen te borstelen.
Oudleusen is dit jaar uitverkoren om op innovatieve basis kennis te maken met hetelucht onkruidbestrijding door middel van deze machine. De voetpaden, parkeerhavens en dergelijke worden behandeld en de openbare rijbanen worden regelmatig geveegd, zodat er een acceptabel schoon beeld ontstaat.
In 2008 zijn op enkele plaatsen in Nederland pilots gehouden met de heteluchtschroeier om het onkruid op duurzame wijze te bestrijden. Het resultaat van deze pilot was goed te noemen. Het resultaat is ten opzichte van bestrijding met gif iets minder netjes, maar er wordt hierdoor wel op milieuvriendelijke wijze met onkruidbestrijding omgegaan.