Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Boekestijn over de subsidie aan de Schone Kleren Kampagne

06-05-2009 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Boekestijn over subsidie aan de Schone Kleren Kampagne. Deze vragen werden ingezonden op 14 april 2009 met kenmerk 2009Z06943.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor
Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Boekestijn (VVD) over de subsidie aan de Schone Kleren Kampagne (ingezonden 14 april 2009)

Vraag 1

Bent u bekend met de kritiek op de Schone Kleren Kampagne (SKK) die is geuit door de Raad Nederlandse Detailhandel (RND)1), waarbij aangegeven wordt dat de SKK niet zou voldoen aan de vereiste criteria voor het verkrijgen van subsidie? Deelt u deze opvatting?

Antwoord

Ja, ik ben bekend met de kritiek op SKK die is geuit door RND. Ik deel deze opvatting niet. SKK houdt zich aan de subsidievoorwaarden.

Vraag 2

Bent u op de hoogte van het feit dat de RND, ondanks herhaalde verzoeken en een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur, geen inzicht heeft gekregen in de wijze waarop de subsidie is verstrekt? Wat is uw mening hierover?

Antwoord

Een door de RND ingehuurde advocaat heeft op 23 februari 2009 informatie opgevraagd over de subsidie aan SKK ten aanzien van de hoogte van bijdragen door derden. Het ministerie heeft op 5 maart 2009 de gevraagde informatie toegezonden. Voorts heeft SKK mij laten weten dat zij de door de accountant goedgekeurde balans 2007 en het overzicht van baten en lasten over 2007 naar de RND hebben gestuurd. De RND heeft op 13 maart 2009 een uitgebreider verzoek om informatie ingediend. Dit verzoek is in behandeling.

Vraag 3

Is het waar dat de SKK slechts 1,4 % van haar budget ontvangt uit donaties van burgers? Hoe verhoudt zich dit tot uw eis dat onder het Medefinancieringsstelsel (MFS) over de periode 2007-2010 organisaties vanaf 2009 25% van hun uitgaven aantoonbaar moeten putten uit andere bronnen dan uit subsidies die direct of indirect ten laste van de BuZa begroting komen? Kunt u aangeven hoe de SKK aan de overige 23,6 % van haar onafhankelijke budget komt?

Antwoord

Onder het MFS over de periode 2007-2010 moeten de organisaties vanaf 2009 25% van hun uitgaven aantoonbaar putten uit andere bronnen dan uit subsidies die direct of indirect ten laste van de BuZa begroting komen. Hiertoe is besloten om eenzijdige afhankelijkheid van overheidsfinanciering te voorkomen. Niet alleen donaties maar ook andere inkomsten kunnen aangemerkt worden als `eigen bijdrage'. Deze eigen bijdrage kan ook eigen fondsen, bijdragen van andere donoren en inkomsten uit opdrachten omvatten. De jaren 2007 en 2008 golden als een geleidelijke opstap om aan dit drempelcriterium te kunnen voldoen.

Uit de financiële rapportage van de subsidie over 2007 in het kader van het medefinancieringstelsel blijkt dat de Stichting SKK bijdragen door derden heeft ontvangen. Deze donoren hebben meer dan 25% aan de in 2007 gemaakte kosten van SKK bijgedragen. In dit percentage zijn geen bedragen van MFS-organisaties verdisconteerd. Ik heb de RND vorig jaar laten weten dat SKK aan de voorwaarden voldoet.

Vraag 4

Deelt u de mening van de RND dat er meer transparantie moet komen in het MFS? Zo ja, hoe bent u van plan dit te bewerkstelligen?

Antwoord

Het is van groot belang dat maatschappelijke organisaties op transparante wijze verantwoording afleggen over de besteding van subsidiegelden. De heersende regels wat betreft de eigen bijdrage die organisaties nodig hebben om in aanmerking te komen voor MFS-subsidies garanderen dit in voldoende mate. Bij de jaarrekening wordt naleving van deze regels gecontroleerd door een accountant, alvorens deze aan het ministerie wordt overhandigd. De Stichting SKK voldoet aan de rapportage eisen van de subsidieregeling. SKK heeft het ministerie toegezegd medio 2009 de jaarverslagen en jaarrekeningen over 2007 en 2008 ook via de website beschikbaar te stellen.

Vraag 5

Acht u de criteria die de SKK voor de beoordeling van bedrijven hanteert juist?

Antwoord

Het ministerie, in de rol van subsidieverstrekker, heeft geen bezwaar tegen de wijze waarop SKK bedrijven onderzoekt en beoordeelt en daarover met bedrijven communiceert. SKK baseert zich op de normen van de Internationale Arbeidsorganisatie en de Universele Rechten van de Mens. SKK hanteert de `Guidelines Clean Clothes Campaign Communication with Companies in Urgent Appeal Cases'. Daarin staat dat SKK verifieert of lokale klachtenprocedures gevolgd zijn (o.a. dialoog met fabrieksmanagement, instellingen voor industriële relaties en/of gerechtelijke procedures). Tevens staat in deze guidelines dat de bedrijven die een commerciële relatie hebben (gehad) met de toeleverancier (de fabriek) van te voren geïnformeerd worden over de gerapporteerde arbeidsrechtenschendingen en de gelegenheid wordt gegeven om onjuistheden in het rapport te melden.

Vraag 6

Is de bewering van de RND waar dat bedrijven met een eigen code voor maatschappelijk verantwoord ondernemen regelmatig worden bekritiseerd door gesubsidieerde campagneorganisaties zoals de Schone Kleren Kampagne en dat deze kritiek verstomt als deze ondernemingen zich vervolgens aansluiten bij de gesubsidieerde Fair Wear Foundation?

Antwoord

Uit de mij beschikbare informatie blijkt dat SKK zich ook inzet voor bedrijven om een interne bedrijfscode op te stellen die niet eenzijdig verwijst naar de Fair Wear Foundation. SKK heeft in 2008 de brochure `Full Package Approach to Labour Codes of Conduct' 2) naar het ministerie gezonden. Deze brochure biedt bedrijven algemene richtlijnen om een interne bedrijfscode op te stellen. Daarnaast geeft deze brochure informatie over het aansluiten bij een multi-stakeholder initiatief, zoals het Ethical Trading Initiative (UK), The Fair Wear Foundation (NL), de Fair Labor Association (USA) en Social Accountability International (USA). Omdat een multistakeholder een institutioneel kader voor een kritische en constructieve dialoog tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties biedt, ga ik er van uit dat SKK - ook binnen deze gremia - een eigenstandige rol heeft.



>


1: ) zie http://www.raadnederlandsedetailhandel.nl/
2: ) Zie http://www.cleanclothes.org/codes-of-conduct/40
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl