PvdA Europees parlement


Verzet tegen inperking rechten internetgebruiker

6 mei 2009

De PvdA heeft vandaag niet ingestemd met nieuwe regels voor de telecomsector, die vandaag in het Europees Parlement voorlagen. Door het verzet van met name linkse europarlementariƫrs is voorkomen dat de regels van kracht worden.

Ondanks veel goede voorstellen, juist voor de consument en internetgebruiker, kon de PvdA ze niet steunen, omdat de zorgen omtrent de zogeheten 'three-strikes-you're-out'-clausule onvoldoende zijn weggenomen. Deze clausule zou kunnen betekenen dat internetproviders gedwongen kunnen worden hun gebruikers van het net af te sluiten als ze drie keer op illegaal downloaden worden betrapt. PvdA-europarlementarier Jan Cremers: "Dit is een ernstige schending van de privacy van internetgebruikers. Bovendien, een gebruiker zomaar afsluiten van het internet, zonder tussenkomst van de rechter, is buiten alle proporties."

"Wij hebben tegengestemd omdat deze tekst niet klip en klaar de rechten van internetgebruikers beschermt", aldus Cremers. "De Europese lidstaten en delen van dit Parlement hebben zich gewoon laten gijzelen door de Fransen en de muziekindustrielobby". Wel betreurt hij dat de overige voorstellen, die het voor de consument bijvoorbeeld eenvoudiger maken om van hun contract met hun provider af te komen, in de wacht moeten.

Belangrijkste controverse was de wens van de linkse partijen in het Europees Parlement, inclusief de PvdA, om in de tekst opgenomen te krijgen dat elke mogelijke maatregel tegen individuele gebruikers vooraf door de rechter getoetst dient te zijn. Cremers: "Als de politie ergens huiszoeking doet, moet ze daarvoor toch ook gewoon eerst langs de rechter."

De stemming vandaag betekent dat er geen akkoord is bereikt met de Europese lidstaten en dat er dus verder onderhandeld moet worden. Volgens Cremers is hiermee een grote overwinning bereikt voor vrijheid op het internet. "Natuurlijk is het balen dat de goede delen van dit voorstel vooruitgeschoven worden, maar op vrijheid moet je niet beknibbelen."