PvdA Europees parlement


Banken meer verantwoordelijk voor risico's

6 mei 2009

Als banken complexe financiële producten doorverkopen aan derden dan zullen zij zelf een deel van het risico op de balans moeten houden. Het Europees Parlement heeft vandaag besloten om de regels over risicomanagement bij banken aan te passen. "Als je rommel verkoopt dan zul je zelf op de blaren moeten zitten", aldus PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg, die hoopt dat de regels bijdragen tot meer verantwoord ondernemen bij financiële instellingen.

De regels stellen dat een financiële instelling 5% van het risico op de eigen balans moeten houden, als zij complexe financiële producten, waarin bijvoorbeeld hypotheekschulden verpakt zijn, doorverkopen. Het Europees Parlement drong vorig jaar al aan op een dergelijk voorstel. Door een sterke lobby vanuit de Londense City is de Europese Commissie met een sterk verwaterd voorstel gekomen. Van den Burg: "Het doorverkopen van financiële producten levert banken veel geld op, wat hard nodig is voor de kredietverlening aan bedrijven, alleen de risico's moeten beperkter worden. Graag had ik daarom stevige principes in de regels vastgelegd en de uitwerking aan toezichthouders overgelaten. Nu hebben we zwakke maar heel nauwkeurige regels gemaakt die geen ruimte laten voor flexibiliteit en waarvan we niet goed weten wat de effecten zijn".

De PvdA is desondanks akkoord gegaan met het compromis omdat zwaarder weegt dat de kredietverlening weer op gang moet komen. Van den Burg acht de kans echter groot dat de precieze uitwerking aan het eind van dit jaar alweer grondig herzien zal moeten worden.

Voorafgaand aan de stemming kraakte Van den Burg in haar laatste speech tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement ook nog enkele kritische noten ten aanzien van de Europese Commissie. Zij is hevig teleurgesteld in Eurocommissaris McCreevy, verantwoordelijk voor de interne markt. "Had hij maar eerder naar ons geluisterd, dan hadden we nu niet onder grote tijdsdruk nog een aantal aanpassingen van de wetgeving in elkaar te moeten flansen. En bovenal, voorkomen was beter geweest dan genezen."

Tot slot herhaalde Van den Burg haar pleidooi voor een commissaris in de nieuwe Europese Commissie die zich exclusief en toegewijd met de financiële marktenregelgeving bezighoudt (en niet zoals nu met alle onderdelen van de interne markt). "Deze nieuwe commissaris moet bovendien een achtergrond hebben die strikte onafhankelijkheid garandeert van de belangrijke financiële centra en van nationale sectorbelangen", aldus Van den Burg.