Gemeente Stadskanaal

Als het aan het college ligt kan de multifunctionele accommodatie (MFA) in Onstwedde worden gebouwd. De betrokken partijen - het college, de schoolbesturen en Ocrea - hebben overeenstemming bereikt. Het college gaat de raad voorstellen EUR 6,1 miljoen beschikbaar te stellen voor realisatie van de MFA. Omdat de scholen totaal ook ruim één miljoen bijdragen, is er EUR 7,155 miljoen beschikbaar. De planning is om in het voorjaar van 2010 te starten met de bouw.

Alle voorzieningen op één plek

Ubbo Emmius (voortgezet onderwijs), CBS De Regenboog en CBS Prof. M.J. Langeveldschool (basisonderwijs) en peuterspeelzaal De Peuterkorf krijgen een plek in het nieuwe gebouw. Ook een sportzaal zal deel uitmaken van de MFA. In het gebouw komen onderwijs, sport, ontmoeting, ontspanning en cultuur samen. De leefbaarheid in Onstwedde is gebaat bij de MFA. Het combineren van de verschillende functies maakt het eenvoudiger extra activiteiten te organiseren. Door alle voorzieningen op één plek te realiseren ontstaat een synergie, die niet te realiseren is bij gefragmenteerde investeringen in de bestaande solitaire gebouwen.

Unieke school en sportfaciliteit

Het voortbestaan van het voortgezet onderwijs in Onstwedde is met de komst van het nieuwe gebouw gegarandeerd. Met de MFA wordt een voor Nederland unieke school gebouwd, die gebaseerd is op het onderwijs in bijvoorbeeld Finland en Duitsland. Het gaat dan om het realiseren van een doorlopende leer- en zorglijn van 4 tot en met 17 jaar. De komst van de MFA sluit aan bij de uitgangspunten van de vorig jaar door de raad vastgestelde uitgangspunten in het Integraal Huisvestingsplan en de nota accommodatie- en voorzieningenbeleid.

In de totale plannen is rekening gehouden met een door de gebruikers gewenste sportzaal met een vloeroppervlakte van 616 m². Ten opzichte van de vloeroppervlakte van een dubbele gymzaal (504 m²) betekent dit een extra investering van EUR 0,2 miljoen. Daarmee ontstaat een oppervlakte waarop meer activiteiten kunnen worden georganiseerd. Bovendien doet de extra vloeroppervlakte recht aan het multifunctionele karakter van het gebouw. Ter vergelijking: op dit moment kunnen de inwoners van Onstwedde slechts gebruikmaken van één verouderde gymzaal.

Kansen voor subsidie

In de zomer van 2011 moet de oplevering plaatsvinden. De verwachte bouwsom is zodanig dat geen Europese aanbesteding voor de bouwwerkzaamheden noodzakelijk is. Regionale aannemers zullen dan ook worden uitgenodigd met offertes te komen. Binnen de gemeentelijke bijdrage wordt een bedrag van EUR 875.000 aan subsidies gevraagd bij de provincie en het rijk. De provincie heeft inmiddels aangegeven voor EUR 375.000 garant te staan, terwijl de rijkssubsidie van EUR 500.000 als kansrijk wordt beschouwd. Beide staatssecretarissen hebben enthousiast gereageerd en een stimuleringsmaatregel gepubliceerd waar de gemeente Stadskanaal een beroep op kan doen.

De gemeenteraad neemt in de vergadering van 25 mei een definitief besluit.

* 6 mei 2009