FNV


6-5-2009

FNV: deeltijd-WW zonder bonden regelen `geen optie'

Hier en daar doet het bericht de ronde dat een werkgever buiten de bonden om afspraken kan maken met de werknemers over korter werken via de deeltijd-WW. "Het lijkt mij geen optie", zegt FNV-bestuurder Wilna Wind.

"Voor invoering van deeltijd-WW is instemming van de vakbonden nodig. Die praten met hun leden over de vraag of dat het goede middel is. Want als er geen perspectief is voor een bedrijf moet je niet voor deeltijd-WW kiezen. Is dat er wel, dan ben je met deeltijd-WW beter af dan met ontslag. Vervolgens ga je met de directie aan de slag, en word je geacht er samen uit te komen."

En zo niet, dan is er een meldpunt bij de Stichting van de Arbeid. "Voor zover ik weet is daar nog niets gemeld. Een werkgever moet eerst serieus met de bonden overleggen. En ik ga ervan uit dat werkgevers en werknemers er decentraal samen uitkomen. De werkgever heeft daar ook alle belang bij. Wie denkt de bonden te kunnen passeren door overal nee op te zeggen, zich dan te melden bij het meldpunt en het vervolgens zelf te regelen met de werknemers, is niet erg intelligent bezig. Zo werkt het natuurlijk niet. Het lijkt mij geen optie."

Er is toch wat gesteggel over aanvulling van het WW-deel tot het nettoloon. "Als je helemaal niet aanvult gaat de wernemer vijftien procent van z'n loon inleveren. Dat lijkt me echt teveel gevraagd, dus het lijkt me dat weinig werknemers daarmee akkoord gaan. Het is volstrekt redelijk een aanvulling te vragen. Vergeet niet dat een werkgever ook met volledige aanvulling van het loon nog altijd veel goedkoper uit is dan zonder de deeltijd-WW."

Toelichting Stichting van de Arbeid op regeling deeltijd-WW

Deeltijd-ww: wat betekent dat? Antwoorden van de Stichting van de Arbeid