Waterschap Groot Salland

Groot Salland pakt winst met `2-in-1-tractoren'

Laatste wijziging: 6 mei 2009

Vier tractoren inruilen en er twee voor terug krijgen. Het lijkt een vreemde deal, maar het Waterschap Groot Salland boekt er winst mee. Op de districtskantoren van het waterschap in Laag Zuthem en Broekland zijn ze er blij mee. Het idee kwam uit de koker van eigen districtsmedewerkers en is eigelijk heel simpel; wachten was op het moment dat de oude tractoren aan vervanging toe waren en de markt het zou aanbieden.

Maai-combinatie en frees-vijzel-combinatie: voor de waterschapsvakmannen van Groot Saland - de harde werkers in het veld - dagelijkse kost. Het woord `combinatie' hield voorheen in dat een klus met twee tractoren en dus ook met twee waterschapsvakmannen moest worden uitgevoerd. Aan iedere tractor was één machine bevestigd. Dus een maai-, frees- of vijzelmachine. En daar zit `m nu juist de oplossing waarmee de districten in gezamenlijk overleg een efficiencyslag maken. Als vervanging van de oude afgeschreven trekkers schaften ze tractoren aan waaraan niet één, maar twee machines gehangen kunnen worden. Reden voorheen de tractoren achter elkaar aan, nu maait de machine aan de voor- én achterkant van de tractor. Voor de frees-vijzel-combinatie geldt dezelfde werkmethode.

Nieuw voor smalspoor
De twee aangeschafte `2-in-1-tractoren' zijn zogeheten smalspoortractoren en worden gebruikt voor waterschapswerk op smalle paden langs wateren. Voor breedspoortractoren is deze mogelijkheid al langer op de markt. De markt voor die tractoren is groter, wat met zich meebrengt dat de ontwikkeling van allerlei zaken veel sneller verloopt. De markt voor smalspoor is klein. Onlangs kwam het er dan toch van. De districten twijfelden geen moment en sprongen er direct op in.

Samen op zoek naar efficiency
Niet alleen de aankoop van minder tractoren levert het waterschap winst op. Ook lagere kosten voor onderhoud, brandstof en personeel op dezelfde klus dragen bij aan de efficiencyslag.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl