Gerechtshof 's-Gravenhage


Hof Den Haag doet uitspraak in Portugese ontvoeringszaak

Den Haag, 6 mei 2009 - Het Gerechtshof `s-Gravenhage heeft op 6 mei 2009 bepaald dat de minderjarige A. terug moet naar haar vader in Portugal. De moeder nam eind 2007 het kind van Portugal mee naar Nederland. De beschikking van de rechtbank in Den Haag van april 2009 is hiermee door het Haagse hof bekrachtigd.

Het hof is uitgegaan van de bekrachtiging door de Portugese rechter van het gezagsrecht van de vader over het kind. De overbrenging door de moeder in november 2007 van de - toen - 6 jarige A. van Portugal naar Nederland is `ongeoorloofd' geweest in de zin van het Haags Kinderontvoeringsverdrag. Het hof heeft het verzoek van de Nederlandse centrale autoriteit, om de teruggeleiding van het kind naar Portugal te bevelen, toegewezen. Gronden om de teruggeleiding op grond van het verdrag te weigeren, zijn er volgens het hof niet.

De centrale autoriteit treedt op namens de Nederlandse staat en de ouder van wie het kind zou zijn ontvoerd. De organisatie is op grond van het verdrag verplicht om voor de onmiddellijke terugkeer van het kind zorg te dragen.

LJ Nummer

BI3011

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 6 mei 2009 Naar boven