Gemeente Bernheze


blauwalg

Gemeente en waterschap binden samen strijd aan tegen blauwalg

vijver De Ploeg
Gemeente Bernheze en waterschap Aa en Maas nemen samen maatregelen tegen de blauwalg in dorpsvijver De Ploeg in Heesch. Op dinsdag 12 mei 2009 is er om 20.00 uur een speciale informatieavond in Cultureel Centrum de Pas in Heesch om omwonenden, visclubleden en de directeur van de aangrenzende basisschool goed te informeren over de geplande aanpak.

Vijver De Ploeg in Heesch
Ieder jaar weer heeft de Heesche dorpsvijver te kampen met blauwalg. Ook dit jaar is er weer blauwalg aangetroffen. De groenblauwe drijflagen van deze bacterie veroorzaken niet alleen stankoverlast, maar zijn ook schadelijk voor de gezondheid. De gemeente Bernheze en waterschap Aa en Maas hebben de handen in elkaar geslagen en gaan de blauwalg nu aanpakken.

Wat zijn blauwalgen?
Blauwalgen zijn bacteriën die van nature voorkomen in zoet en zout water. Als water rijk is aan voedingsstoffen en onvoldoende doorstroomt of stilstaat, kan dit tijdens warme perioden leiden tot overmatige algengroei. Drijvend aan het wateroppervlak vormen de algen een groenblauwe laag. Als deze drijflaag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, sterven ze af. Er ontstaat dan een stinkende brij.

Brabantbrede aanpak
Binnenkort starten de gemeente Bernheze en waterschap Aa en Maas met het blauwalgproject van vijver De Ploeg. Allereerst wordt begonnen met onderzoek naar onder andere de visstand, de vijverbodem en het gebruik van de waterpartij. Vervolgens wordt een maatregelenpakket opgesteld om de blauwalg aan te pakken. De exacte planning wordt tijdens de informatieavond op 12 mei 2009 bekend gemaakt en nader uitgelegd. Het project in De Ploeg is een van de drie onderzoeksprojecten die de Brabantse waterschappen samen met vier Brabantse gemeenten, de universiteit van Wageningen en de STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) uitvoeren. Het project is mogelijk dankzij subsidies van de Provincie Noord-Brabant en de Europese Unie.

Wat kunt u zelf doen?
U kunt ook zelf helpen blauwalg te voorkomen. Het waterschap en de gemeente vragen u om het voeren van eenden zoveel mogelijk te beperken. Het brood dat niet wordt opgegeten en de extra mest die de eenden uitscheiden, zorgen namelijk voor extra voedingsstoffen in het water.
Hengelsporters vragen we om niet overmatig visaas en lokvoer uit te gooien. En aan hondenbezitters het verzoek hun hond liever niet langs de vijver uit te laten, omdat hondenpoep in de vijver spoelt of de meststoffen komen daar terecht via het grondwater.

Contact met water vermijden!
Blauwalgen veroorzaken niet alleen stankoverlast, maar zijn ook schadelijk voor de gezondheid van mensen en dieren. Sommige blauwalgen scheiden giftige stoffen af, die bij aanraking of inname huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen, maag- en darmklachten en zelfs leveraandoeningen kunnen veroorzaken. We adviseren u dan ook om ieder contact met het water te vermijden. Dit geldt ook voor huisdieren.

Meer weten?
Wij houden u op de hoogte. Hebt u nog vragen, neem dan contact op met de heer H. Soffner, beleidsmedewerker Riolering en Waterbeheer, telefoon (0412) 45 88 88.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35