Gemeente Bernheze


Behoefte-onderzoek ouderen in gemeente Bernheze

De gemeente Bernheze gaat vanaf volgende week een groot behoefte-onderzoek houden onder de ouderen van Bernheze. Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. M.J.M. Kardol, in samenwerking met de universiteit van Brussel.

Het behoefte-onderzoek wordt afgenomen bij een representatieve steekproef van mannelijke en vrouwelijke senioren in de leeftijdscategorieën 60-69, 70-79 en 80+. Er wordt gevraagd schriftelijke vragen te beantwoorden over onderwerpen die in het dagelijkse leven spelen, waaronder veiligheid, huisvesting, invulling van de vrije tijd, mobiliteit, gezondheid en de afname van gemeentelijke diensten.

Het behoefte-onderzoek bevraagt niet alleen ouderen, de ouderen vervullen ook een belangrijke rol in het onderzoek. Zo worden allereerst sleutelfiguren van ouderen uit de kernen van Bernheze betrokken bij het onderzoek.
De sleutelfiguren dragen vervolgens een aantal mogelijke enquêteurs uit de groep van ouderen voor. Iedere enquêteur benadert vervolgens persoonlijk, meerdere, door de gemeente geselecteerde, ouderen die een vragenlijst krijgen voorgelegd; ze zijn beschikbaar als ouderen vragen hebben over het invullen van de vragenlijst en de enquêteurs zien toe op het tijdig inzenden van de ingevulde vragenlijsten. De Overleggroep Ouderen Bernheze heeft ervoor gezorgd dat er voldoende sleutelfiguren en enquêteurs voorhanden zijn om het onderzoek te kunnen uitvoeren.

Als u ouder bent dan 60 jaar kunt u dus ook worden benaderd met de vraag om deel te nemen aan het onderzoek. U krijgt dan eerst een brief van de gemeente. Pas daarna zal een enquêteur u bezoeken. De enquêteur draagt duidelijk zichtbaar een naambadge van de gemeente Bernheze. Wij hopen dat u mee wilt werken aan het onderzoek. De resultaten van het onderzoek zijn voor de gemeente en de Overleggroep Ouderen Bernheze uitermate belangrijk. Zij zullen de onderzoeksgegevens gebruiken om voor korte en langere termijn ouderenbeleid te ontwikkelen en concrete acties te ondernemen zodat ouderen zolang mogelijk in Bernheze (zelfstandig) kunnen leven en wonen!

Voor vragen over het ouderenonderzoek kunt u contact opnemen met de heer H. Antonise van de afdeling Welzijn en Onderwijs, telefoon (0412) 45 88 88, e-mail h.antonise@bernheze.org.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35