Groen!

Groen! lanceert sportprogramma: Stop het amateurisme van de sportbonden

door Bart Caron (Vlaamse fractie) op 6 mei 2009 in "Sport"

Onze getalenteerde topsporters kunnen dubbel zoveel medailles halen op de Olympische Spelen als Vlaanderen investeert in een coherent sport- en jeugdbeleid. Dat staat te lezen in het gespierde sportprogramma van Groen! dat vandaag werd voorgesteld door Bart Caron (lijsttrekker West-Vlaanderen), Veerle Dejaeghere (21e plaats West-Vlaanderen) en Rony Van Oosterwyck.

Op de laatste Olympische Spelen haalde ons land slechts twee medailles en ook de recente prestaties van het nationale voetbalelftal is niet iets om fier over te zijn. Op topsportvlak presteert België duidelijk slechter dan vergelijkbare landen. Nochtans is er aan talent of geld geen gebrek. Het probleem ligt bij het topsportbeleid dat te versnipperd is en de (meeste) topsportfederaties werken amateuristisch.Groen! pleit voor een coherent topsportbeleid waar deskundigheid centraal staat.

Groen! wil in eerste instantie investeren in jeugdsport. De partij ziet hierin een centrale rol weggelegd voor de onthaaste school, de sportclubs en het gemeentebestuur. Als deze `sportieve driehoek' samenwerkt, kunnen we ver geraken. Door de onthaaste school kunnen kinderen in de lagere school kennismaken met heel veel verschillende sporten en zélf beslissen welke sport ze graag willen beoefenen. Door de samenwerking school-clubs-bestuur zal de doorstroming naar topsport ook beter verlopen. Groen! wil dat elke leerling met talent ontdekt wordt en kansen krijgt om dit talent te ontwikkelen. Wie dat `talent' niet heeft, moet ook worden aangezet om op zijn/haar eigen niveau verder aan sport te doen met levenslang sporten als doel.

Daarnaast ijvert Groen! voor een sportinfrastructuurplan dat de globale CO2-uitstoot van de sportsector tegen 2025 met 60% moet verminderen. Scholen en bedrijven moeten aangemoedigd worden hun infrastructuur beschikbaar te stellen voor het publiek.

Ook voor de problemen voor de sportvrijwilliger moet er een oplossing komen: Groen! pleit voor een verdubbeling van de belastingvrije som om zo zwarte vergoedingen tegen te gaan. Tot slot ijvert Groen! ook voor een breed aanbod van sporten in de media. Dit moet via de beheersovereenkomst met de VRT afgesproken worden. Topmanifestaties zoals de Olympische Spelen, wielerklassiekers, de Ronde van Frankrijk enzovoort moeten steeds in open net bekeken kunnen worden. Om de hoge kost van internationale sportrechten te beheersen, kunnen de Vlaamse tv-zenders samenwerken. Om ze zo aan een betaalbare prijs te verwerven in plaats van elkaar te beconcurreren.

Vijf strijdpunten voor meer medailles:

1. Topsport: stop het amateurisme van de sportbonden
2. Een fors accent op de jeugdsport

3. Een duurzaam sportbeleid

4. Een betere regeling voor vrijwilligers

5. Sport in de media

Klik hier voor de kernpunten uit het sportprogramma. Klik hier voor het volledige sportprogramma.

Contact: Bart Caron -
Deel Deel
Bart Caron

Lijsttrekker
Vlaams Parlement - West-Vlaanderen