Ministerie van Defensie

Nieuwe commandant voor luchtbrug Afghanistan

6 mei 2009, 15.38 uur

Commando-overdracht op Camp Mirage Luitenant-kolonel Ron de Haar droeg afgelopen zaterdag het commando over het Forward Support Element Mirage (1(NLD) FSE Mirage) over aan luitenant-kolonel Ad van Unen. Deze eenheid zorgt vanuit Camp Mirage nabij Dubai voor het transport van militairen en goederen naar Afghanistan en terug.

Het 1(NLD) FSE Mirage is samengesteld uit militairen van alle krijgsmachtdelen. De hoofdtaken zijn naast het transport op het traject Mirage - Kandahar ook het afhandelen van vliegtuigen op de basis.

"Leden van het eerste detachement FSE Mirage," begon De Haar in zijn toespraak, "we zijn 4 maanden verder, 326 vlieguren met onze Hercules in precies 50 missies, 3870 passagiers vervoerd en ruim 700.000 pond vracht. We hebben geen enkele militair laten staan in Afghanistan, mede door de goede samenwerking met onze coalitiepartners."

Van Unen, de nieuwe commandant, ziet als hoofdtaak van zijn detachement ervoor te zorgen dat collega's op een zo comfortabel mogelijke manier via Mirage naar Afghanistan reizen en vice versa. Als uitdagingen noemde hij het invulling geven aan het acclimatisatieprogramma voor eenheden die in juni en juli naar Afghanistan gaan. In dit programma wennen de militairen aan de hoge temperaturen in de zomer.