Nieuw-Vlaamse Alliantie


Dokters aan de discotheek: uitgesloten (06/05/09)

N-VA neemt akte van het initiatief van Paul Wille (Open VLD), die in de Senaat een resolutie indiende om partydrugs te laten testen op de kwaliteit ervan. Daar waar we dachten dat dit eerder een verkiezingsstunt was, zijn we uiterst verbaasd dat dit initiatief serieus genomen wordt.

Louis Ide: Partydrugs onderwerpen aan een kwaliteitscontrole is de wereld op zijn kop zetten. Je zal op zijn minst de indruk wekken dat drugs een soort van legaal statuut krijgen. En dat mag absoluut niet het geval zijn.

De kwaliteitscontrole op partydrugs is een irrelevant debat. Het fundamentele debat draait rond de vraag of softdrugs (zoals amfetamines, cannabis, amfetaminederivaten, ) kunnen gelegaliseerd worden. Voor N-VA is dit niet het geval!

Louis Ide: Tijdens mijn opleiding tot klinisch bioloog had ik het voorrecht om, toen ik op de dienst toxicologie meedraaide, geregeld mijn bed uit te moeten voor een drie uur durende toxicologische screening van veelal jonge mensen die pillen hadden geslikt en bewusteloos werden binnen gebracht. Nu wil men volgend project opzetten en men noemt dit simpel: de drugsgebruiker geeft zijn pillen af aan een dokter van dienst die ze op zijn beurt doorstuurt naar een labo. Niet veel later weet hij of zij of het spul veilig is. Straks sta ik niet alleen meer s nachts in het lab, maar aan de discotheek!"

Het hoeft niet te verbazen dat dit project absoluut niet de goedkeuring van N-VA geniet. Dit is immers een totaal verkeerd signaal dat de wereld ingestuurd wordt.

Louis Ide: Dit is een project dat bakken geld zal kosten. Geld dat men beter kan investeren in preventie, zowel primair als secundair. Enerzijds investeren in een aanpak zodat jongeren van de drugs afblijven en anderzijds investeren in een aanpak die ervoor zorgt dat jongeren van drugs kunnen afkicken en er dan van blijven. Daar wil ik professionele zorgverstrekkers voor inzetten. Ik weiger artsen in te schakelen voor een kwaliteitscontrole van partydrugs. Ik roep dan ook mijn collegas op om zich hier expliciet tegen te verzetten en vraag expliciet het advies van de verschillende beroepsverenigingen, de Orde van Geneesheren en de verschillende artsensyndicaten.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be