Gemeente Enkhuizen

Ondanks hoge ambities goed op de kas gepast

Maandag 4 mei presenteerde het college de jaarstukken 2008 aan de gemeenteraad van Enkhuizen, die deze tijdens de raadsvergadering van 2 juni 2009 zal behandelen. In deze jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde (financiële) beleid in 2008 en wat zij met de door de raad beschikbaar gestelde middelen heeft gedaan. Dit imposante boekwerk laat dan ook tot op detailniveau zien welke werkzaamheden het college heeft uitgevoerd, wat men daarmee heeft bereikt en wat dit heeft gekost.

In de zogenaamde veegnota die in november 2008 in de raad is besproken was al voorspeld dat het rekeningresultaat op 1,2 miljoen positief zou uitkomen. In de laatste maanden van het jaar is dit saldo met nog 77.000. opgelopen, waardoor het definitieve rekeningresultaat over 2008 op 1,3 miljoen is uitgekomen.

Incidentele meevallers
Het saldo van baten en lasten is ook nog beïnvloed door incidentele meevallers in 2008 die met toestemming van de raad zijn overgeheveld naar en ten uitvoer zullen worden gebracht in 2009 (ruim 1,4 miljoen). Ook is het exploitatiesaldo beïnvloedt door een wettelijk voorgeschreven administratieve boeking. Deze boeking is ontstaan door het ontbreken van technische beheersplannen. In deze beheersplannen is het groot onderhoud in de stad aan, onder andere, de gebouwen, het openbaar groen, de wegen, de havens, de openbare verlichting en het straatmeubilair vastgelegd evenals de daarmee gepaard gaande kosten. Het bedrag dat hierdoor aan het rekeningresultaat moest worden toegevoegd is 2,4 miljoen.
In de eerste helft van 2009 worden de geactualiseerde beheersplannen aan de raad voorgelegd. Wat dit precies gaat betekenen voor de omvang van het onderhoudspotje is nog niet bekend. Verwacht wordt evenwel dat er extra geld benodigd is om het onderhoud aan onze historische stad op het door de raad gewenste niveau te krijgen.

Vermogen groeit ondanks hoge ambities
Als de jaren 2006, 2007 en 2008 met elkaar worden vergeleken, dan is het duidelijk dat het college erin is geslaagd om zowel de reserves als de exploitatieresultaten jaarlijks te laten groeien, zonder extra lastenverzwaring voor de burger. Door vooral gebruik te maken van subsidies en andere stimulering maatregelingen is dit resultaat mogelijk geworden.

Accountantsverklaring
Het financiële verslag, een onderdeel van de jaarstukken, is voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring. Deze goedkeuring betreft zowel de getrouwheid als de rechtmatigheid van het gevoerde beleid Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl