Platform Biologica


Boeren over het Bio-Congres

6 mei 2009

Op het Bio-Congres, 15 april jl, kwam een belangrijke ongeplande bijdrage in het ochtendprogramma van een boer. Dát er boeren aanwezig waren, was vooral te danken aan de Vakgroep Biologische Landbouw LTO/Biologica, die ervoor had gezorgd dat belangrijke boeren-bestuuurders en sectorvertegenwoordigers aanwezig konden zijn tegen gereduceerd tarief. Hoe kijken zij achteraf tegen het Bio-Congres aan?

Bio is persoonlijk ontwikkelingsproces
Tijdens het Congres kwam veelvuldig aan bod dat biologisch niet alleen een verzameling regels is, maar een levenshouding en een denkhouding. De boer weet dit als geen ander. In hun evaluatie wijzen de deelnemende boeren er dan ook op dat ze in het netwerken op het congres een belangrijke bijdragen konden leveren, door het verhaal achter biologisch te vertellen. Bioboer Sjoerd de Hoop: De keus voor biologisch is een persoonlijk ontwikkelingsproces waarin de waarden van biologisch verder kunnen groeien. Iedere boer weet van zichzelf dat het lastig was om met bio te beginnen. Het duurt lang eer je alle wortels uit de gangbare grond hebt verpot, en tot er zich nieuwe 'biologische wortels' hebben gevormd. Dát verhaal is heel belangrijk om te vertellen in de persoonlijke ontmoetingen.

Duurzaamheid is ook: een faire prijs
Een van de meest aangehaalde sprekers in het Bio-Congres in de media was akkerbouwer Anton van Vilsteren, die tijdens een lezing het woord nam om erop te wijzen dat de waardeverdeling in de biologische keten niet deugt. Duurzaamheid betekent ook een faire prijs. In een transparante keten hoort iedereen zijn deel te krijgen. De boer krijgt die nu vaak niet, terwijl juist op hém beroep wordt gedaan om de duurzaamheidsaspecten waar te maken. Van Vilsteren doet daarom een oproep aan Gerda Verburg om producentenprijzen voortaan verplicht te laten vermelden op primaire producten. Op die manier kun je de transparantie vergroten.

Crisis benutten voor omslag naar duurzaamheid
Het verhaal van Arnold Heertje, die opriep tot een economische omslag naar duurzaamheid, werd als inspirerend ervaren. Veehouder Monique van der Laan: "Laten we deze periode gebruiken om te investeren in de toekomst, in échte dingen, in belangrijke zaken voor het leven. Kwesties als het wereldwijde transport, de verdiensten in verschillende schakels van de keten, de logistiek van (streek)producten, zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. De herkomst van eten is cruciaal; daarom is contact tussen de producent en consument een groot goed.