Belgische Federale Overheid


*

Analyse van de vrachtwagenongevallen in België

Datum: 06 mei 2009

Ongevallen met vrachtwagens waren in 2007 verantwoordelijk voor 154 dodelijke slachtoffers, 14,5 % van het totaal aantal verkeersdoden. Nochtans waren vrachtwagens slechts in 5 % van alle letselongevallen betrokken. Het probleem met vrachtwagenongevallen is dus niet het aantal maar de ernst ervan. Deze cijfers staan in een rapport over vrachtwagenongevallen van het Observatorium voor de Verkeersveiligheid.

Van alle voertuigen die in een dodelijk ongeval betrokken waren in 2007, ging het in 12 % van de gevallen om een vrachtwagen. Maar liefst 35 % van de dodelijke ongevallen op autosnelwegen waren het gevolg van een vrachtwagenongeval.
Toch is het aantal dodelijke vrachtwagenongevallen buiten de autosnelwegen veel problematischer. 105 van de 154 dodelijke vrachtwagenongevallen in 2007 vielen op andere wegen. De grootste slachtoffers zijn de voetgangers en de (brom)fietsers. Hierbij spelen dodehoekongevallen een belangrijke rol.

Ondanks het toenemende aantal kilometers dat vrachtwagens afleggen, lag het aantal dodelijke slachtoffers in 2007 40 % lager dan in 1991.