Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


06 mei 2009

Maastricht overlegt over `coffeecorners'

De gemeente Maastricht heeft het besluit om tijdelijk zeven coffeeshops te verplaatsen voorlopig in de ijskast gezet. De gemeente wil drugsoverlast in de stad terugdringen door drie `coffeecorners' te creëren aan de rand van de stad. Het plan om vooruitlopend op deze plannen zeven coffeeshops te verplaatsen, is voorlopig ingetrokken.

Een belangrijke reden om af te zien van de tijdelijke coffeecorners is de dialoog die recentelijk op gang is gekomen met buurland België en buurgemeente Eijsden, en de steun vanuit Den Haag.

Onderzoek
Belangrijk onderdeel in de Nederlands-Belgische dialoog is een onderzoek, in opdracht van de Euregio Maas-Rijn, door de hoogleraren Fijnaut (Universiteit Tilburg) en De Ruyver (Universiteit Gent). Zij brachten de aard en omvang van de drugsgerelateerde markt in de Euregio Maas-Rijn in beeld en doen aanbevelingen over mogelijkheden voor politiesamenwerking en afstemming van de verschillende nationale strategieën. De verschillen in nationale wetgevingen en gedoogcriteria zijn namelijk de belangrijkste oorzaak van de overlast in de regio, die in een kreukelzone tussen drie wetgevers terecht is gekomen.

Ook met buurgemeente Eijsden wordt nadrukkelijk overleg gevoerd. Maastricht heeft een handreiking gedaan om te experimenteren met één coffeecorner aan de zuidrand. De beide gemeenten zijn momenteel in gesprek over de totale gebiedsontwikkeling aan weerszijden van hun gemeentegrens en zal daarin ook de locatie voor een coffeecorner betrekken.

Een derde recente ontwikkeling is de steun van de Nederlandse regering voor de drugsoverlast in Zuid-Limburg. Met het beschikbaar stellen van bijna een miljoen euro per jaar laat de minister van Binnenlandse Zaken zien dat het haar menens is met de harde aanpak van de drugsgerelateerde criminaliteit.

Definitieve coffeecorners worden voorbereid
Maastricht houdt wel vast aan de verplaatsing van zeven coffeeshops binnen haar eigen gemeentegrenzen naar locaties die beter bereikbaar en controleerbaar zijn. De stad zal dus, parallel aan de dialoog, de voorbereidingen voor de drie definitieve coffeecorners doorzetten.