European Union



Brussel, 6 mei 2009

Europese mkb-week moet ondernemerschap in moeilijke tijden stimuleren

Het stimuleren van het ondernemerschap en een grotere bewustwording van het belang van bedrijfsondersteuning: dit zijn de belangrijke boodschappen van de eerste Europese mkb-week, die vandaag in Brussel van start gaat. Van 6 tot en met 14 mei worden in 35 landen meer dan 1 000 evenementen georganiseerd. De rol van Europese ondernemers in het behouden en creëren van werkgelegenheid verdient nu meer dan ooit erkenning en ondersteuning. Tijdens de mkb-week krijgen ondernemers ook de gelegenheid om te ontdekken welke informatie, adviezen en ideeën op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau voorhanden zijn die hen kunnen helpen hun activiteiten te ontwikkelen.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Günter Verheugen, verantwoordelijk voor ondernemingen en industrie, gaf vandaag het startsein voor de week van het mkb (midden- en kleinbedrijf): "Deze Commissie heeft er samen met de lidstaten hard aan gewerkt de situatie van kleine ondernemingen te verbeteren. Creativiteit, flexibiliteit en de capaciteit om oplossingen te vinden zullen het mkb helpen uit deze economische neergang te komen. Samen hebben we al een aantal stappen in de goede richting genomen. Maar we moeten nog verder gaan. We hebben meer kleine en middelgrote ondernemingen nodig als motoren van groei en werkgelegenheid".

De mkb-week is een van de maatregelen waarmee de Small Business Act (SBA), het eerste echt complete mkb-beleidskader voor de EU en haar lidstaten, wordt uitgevoerd. Sinds haar aantreding in 2004 heeft de Europese Commissie in het beleid om het mkb te stimuleren al veel bereikt:

* Verankering van het "Think Small First"-principe in de EU.
* Vermindering van de administratieve belasting: het mkb profiteert van vereenvoudigde maatregelen en administratieve kostenbesparingen gezien de doelstelling van de Commissie om tegen 2012 de administratieve lasten voor bedrijven met 25% te verminderen en daarbij ook de lidstaten te betrekken (zie IP/09/131).

* Door herziene regels voor staatssteun komt het mkb eerder in aanmerking voor overheidsfinanciering voor opleiding, onderzoek en ontwikkeling, milieubescherming en andere vormen van steun.
* Er komt een nieuw statuut voor een Europese besloten vennootschap, zodat mkb-ondernemingen overal in Europa volgens dezelfde wettelijke bepalingen kunnen worden opgericht en geëxploiteerd.
* Om startende ondernemers en mensen die een bedrijf willen oprichten te stimuleren, is begin 2009 het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus jonge ondernemers opgezet. Dankzij dit programma kunnen zij relevante vaardigheden voor het leiden van een klein of middelgroot bedrijf opdoen door te werken bij een ervaren ondernemer in een ander EU-land.

* Nieuwe wetgeving die is voorgesteld om het probleem van betalingsachterstand door overheidsinstanties en bedrijven aan te pakken (zie IP/09/552).

* De lidstaten moeten de mogelijkheid krijgen een verlaagd btw-tarief toe te passen op lokaal verstrekte diensten, waaronder arbeidsintensieve diensten, zoals kappersdiensten, catering en reparatiediensten.

Tijdens de mkb-week vinden allerlei evenementen plaats om (potentiële) ondernemers te informeren, bij te staan en met elkaar in contact te brengen en hen te helpen nieuwe ideeën te ontwikkelen en gebruik te maken van gepersonaliseerde informatie en ondersteuning.

Voor een compleet overzicht van alle evenementen tijdens de mkb-week:


1ste Europese mkb-week

In Brussel bijvoorbeeeld kunnen bezoekers van de interactieve tentoonstelling "SME experience - How it feels to be an entrepreneur" van 6 tot en met 9 mei aan den lijve ondervinden hoe het is om ondernemer te zijn door in tien ruimtes installaties te zien, ruiken, voelen en horen.

De winnaars van de European Entrepreneurship Video Awards worden bekendgemaakt tijdens het openingsevenement in Brussel op 6 mei, dat als thema de invloed van televisie op de ondernemersmentaliteit heeft. In deze videowedstrijd kunnen korte maar creatieve, interessante en informatieve video's over het ondernemerschap worden ingezonden in drie categorieën: "Ondernemingsgeest", "Vernieuwend ondernemerschap" en "Verantwoord ondernemerschap".

De mkb-week wordt op 13 en 14 mei afgesloten met de conferentie "The small business act for Europe: business without barriers" in Praag, georganiseerd door het Tsjechische voorzitterschap van de EU en de Europese Commissie. Hier zullen onder andere de winnaars van de Europese Ondernemingsprijzen worden bekendgemaakt, die worden toegekend voor innovatieve manieren om het ondernemerschap en het mkb in regio's en gemeentes te promoten.