Vereniging Nederlandse Gemeenten

Met RAAD op weg naar de raadsverkiezingen in 2010

06.05.2009

Vanaf maandag 11 mei is het eenmalige glossy magazine RAAD gratis verkrijgbaar via www.raad2010.nl.

RAAD is bedoeld om maatschappelijk betrokken mensen te informeren over wat een gemeente doet, over de werking van het gemeentebestuur en over de rol van een raadslid daarbij. Het geeft een beeld van de persoon achter het raadslid.

Volgens minister-president Jan Peter Balkenende doet het werk van raadsleden ertoe. Je bent bezig met onderwerpen die mensen raken. In RAAD blikt de premier terug op zestien jaar raadslidmaatschap en vertelt over zijn ervaringen in de gemeenteraad van Amstelveen. Verder biedt RAAD onder meer informatieve artikelen over het lokaal bestuur, interviews met raadsleden met verschillende achtergronden, interessante websites en aanraders: handige gadgets voor een raadslid.

Tegelijk met het magazine wordt ook de website www.raad2010.nl gelanceerd. Op deze site kunnen bezoekers testen hoe hoog hun Raadsquotiënt (RQ) is en bepalen of het raadslidmaatschap wat voor hen zou kunnen zijn.

RAAD is gratis en is onder meer verkrijgbaar via www.raad2010.nl. Daarnaast ligt het magazine vanaf volgende week in gemeentehuizen, en ontvangen de huidige raadsleden een aantal exemplaren van RAAD met het verzoek het magazine uit te delen aan maatschappelijk betrokken inwoners. Tot slot is het magazine beschikbaar bij diverse vrijwilligerscentrales en bibliotheken.

Waarom RAAD?
Uit onderzoek van de door de VNG ingestelde commissie-Aarts bleek vorig jaar dat beginnende raadsleden niet altijd een goed beeld hebben van wat het raadslidmaatschap inhoudt. Daarom deed de commissie in haar rapport Van werklast naar werklust de aanbeveling te komen met een voorlichtingsbundel voor potentiële raadsleden, waarin een eerlijk beeld wordt gegeven van het raadslidmaatschap.

Het Actieprogramma Lokaal Bestuur, een project van de VNG en het ministerie van BZK, heeft gehoor gegeven aan deze aanbeveling in de vorm van het eenmalige magazine RAAD en de bijbehorende website www.raad2010.nl. Gemeenten en politieke partijen kunnen het magazine gebruiken om mensen te interesseren voor het raadslidmaatschap.